Αεροπλάνα θα ρίξουν εμβόλια για τη λύσσα στη Μακεδονία και τη Θράκη

Καιρού επιτρέποντος, δολώματα που περιέχουν το εμβόλιο για τη λύσσα και προορίζονται για τις αλεπούδες θα ριφθούν από αέρος τις επόμενες μέρες σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ξάνθης, όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αεροπλάνα από την αερολέσχη Ξάνθης θα πραγματοποιούν πτήσεις για έξι με επτά ημέρες, καλύπτοντας περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, ενδεχομένως και της Περιφερειακής Ενότητα Σερρών.

Στη συνέχεια, γύρω στις 27 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη θα μετακινηθούν στην αερολέσχη Παναγίτσας από όπου θα επιχειρήσουν για 5-6 ημέρες, καλύπτοντας άλλες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, τα αεροπλάνα θα απογειώνονται από την Τερψιθέα Λάρισας για περίπου 5 ημέρες, και θα καλύψουν περιοχές της Θεσσαλίας, νότιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σχεδόν όλη την περιφερειακή ενότητα Πιερίας. 

Στα μέσα Νοεμβρίου θα αρχίσει η κάλυψη περιοχών της Ηπείρου και των δυτικών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας.

Η Περιφέρεια διευκρινίζει ότι ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων δεν θα πραγματοποιηθούν σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με τα εμβόλια, ειδικά με γυμνά χέρια. 

Για περισσότερες πληροφορίες η Περιφέρεια παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η λύσσα είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα από το 1987 έως τον Οκτώβριο του 2012, όταν καταγράφηκε κρούσμα σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα, τα περισσότερα σε αλεπούδες και τα υπόλοιπα σε σκύλους και γάτες.

Στο διάστημα αυτό εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με λυσσασμένα ή πιθανώς λυσσασμένα ζώα, χωρίς όμως να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο. Η εκδήλωση της ασθένειας μπορεί πάντως να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης