Με απλή αναλογική μόνο συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχει τις 151 έδρες

Η κυβέρνηση έχει ένα σενάριο στο μυαλό της για τον εκλογικό νόμο: Να βρει τα κατάλληλα προσχήματα ώστε να "πείσει" τρεις... Κατσίκηδες να ψηφίσουν την απλή αναλογική για να ισχύσει αμέσως. Σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για εκλογές ανά πάσα στιγμή. (Ο Κατσίκης είχε εκλεγεί με την ΔΗΑΝΑ το 1990 μόλις με 300 ψήφους και πήγε ΝΔ για να κάνει ο Μητσοτάκλης το 151).

Βεβαίως σε μια τέτοια περίπτωση ΔΕΝ προκύπτει κυβέρνηση παρά μόνο αν συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και αυτό είναι το ανομολόγητο σχέδιο τους. Μάλιστα με μια τέτοια συγκυβέρνηση τελειώνουν τα σενάρια για εξεταστικές και Ειδικά Δικαστήρια...

Κάθε άλλο σχήμα δεν φτάνει στους 151. Από την μια (θα) είναι ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Λεβέντης, έστω ΠΑΣΟΚ. Και στις δυο περιπτώσεις δεν βγαίνει το 151.

Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που κανείς δεν υπολογίζει. Να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τρεις Κατσίκηδες και ενώ θα πανηγυρίζει στην Βουλή η Χρυσή Αυγή να... καταψηφίσει προτάσοντας την ανάγκη "αυτή η κυβέρνηση να πέσει". Πώς να εξηγήσει κανείς ότι το εν λόγω κόμμα τηρεί σιγήν ιχθύος;

Οι αριθμοί τώρα. Υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές). Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. 

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή δεν γνωρίζουμε τι στάση θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται: η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές. Σε αυτούς ψάχνουν τους Κατσίκηδες

Η συζήτηση του εκλογικού νόμου συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης