WWF: Η βιομηχανία απειλεί τα μισά φυσικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η βιομηχανική δραστηριότητα, όπως η εξόρυξη και η υλοτομία, απειλεί σχεδόν τα μισά φυσικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του πλανήτη, από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας ως τα νησιά Γκαλαπάγκος του Ισημερινού, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Οι αξιωματούχοι της WWF κάλεσαν τη βιομηχανία να υπακούσει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει κάθε σχετική δραστηριότητα κοντά στις περιοχές με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, από την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως την εξόρυξη, την αλιεία και την υλοτομία.

Συνολικά 114 από τα 229 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, που τους έχει αποδοθεί ο τίτλος για τη φυσική τους ομορφιά ή για το χαρακτηριστικό τους μείγμα φύσης και πολιτισμού, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, βρίσκονται υπό απειλή, σύμφωνα με τη μελέτη της WWF.

«Αυτό είναι συγκλονιστικό. Προσπαθούμε να αποδοθεί στο ζήτημα η σημασία που του αρμόζει», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF International.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, είμαστε αντίθετοι στην άσχημα προγραμματισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της WWF είναι πολύ περισσότερα από τις μόλις 18 φυσικές περιοχές που έχει χαρακτηρίσει ότι βρίσκονται υπό σοβαρό κίνδυνο η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Μεχτίλντ Ροσλέρ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Παρίσι, δήλωσε ότι η UNSECO δέχεται με ικανοποίηση τέτοιες μη κυβερνητικές εκθέσεις, καθώς προσφέρουν βοήθεια στο κοινό και τους φορείς, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των κινδύνων.

Ορισμένες εταιρείες έχουν εισακούσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Εξόρυξης και Μετάλλων, που συμφώνησε το 2003 να απομακρυνθεί από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αντιπροσωπεύοντας μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Συγκεκριμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Total και η Shell, έχουν κάνει παρόμοιες δεσμεύσεις, αλλά από αυτόν τον τομέα λείπει η συνολική οργανωμένη προσέγγιση, αναφέρει ο Ροσλέρ.

Σύμφωνα με την έκθεση της WWF, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για τροφή, νερό, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Εξάλλου, τα μνημεία αυτά δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης