Καταγγελία για το ΕΣΥ από την Αδέσμευτη Κίνηση Ιατρών Ε.Ι.Ν.Α

Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα στο δημόσιο σύστημα υγείας εξέδωσε η Αδέσμευτη Κίνηση Ιατρών της Ε.Ι.Ν.Α, τονίζοντας:

«Παρατηρούμε την φτώχεια και την μιζέρια, κατά το μέρος που αφορά το Ε.Σ.Υ, που αποπνέει το νομοσχέδιο για τα «παράλληλα μέτρα», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή,  και αναρωτιόμαστε εάν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας νομοθετεί για να αυτοσαρκάζεται ότι νομοθετεί.

Καμία χειροπιαστή  λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν το Ε.Σ.Υ. αλλά μηρυκασμός απόψεων της, ανίδεης για τα προβλήματα, γραφειοκρατίας των υπηρεσιακών παραγόντων και των συμβούλων του Υπουργείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εποχής του αλησμόνητου κ. Λοβέρδου το άρθρο για τον ορισμό επιστημονικού υπευθύνου στα Κέντρα Υγείας έχει αλλάξει τέσσερις- πέντε φορές και μάλιστα χωρίς καμία εισήγηση από επιστημονικό φορέα. Ο Διοικητής της Υ.Πε ανάλογα με τις συμπάθειες ή αντιπάθειες θα διορίζει όποιον θέλει!!!. Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα φαίνεται και η πρόθεση του Υπουργείου να θεσπίσει ξεχωριστό βαθμολόγιο για τα Κ.Υ. καταργώντας τον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

Που είναι οι διατάξεις για τα ΤΕΠ, για τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, την Ασφαλή εφημέρευση; Που βρίσκονται οι καινοτομίες όσον αφορά τις μεταθέσεις γιατρών; Επανέρχεται ο αναχρονιστικός θεσμός του υποχρεωτικού αγροτικού για να μην ξεμείνουν από φάρμακα οι πολίτες που προστρέχουν στο αγροτικό ιατρείο για αντιγραφή της συνταγογράφησης και μόνον. Που είναι οι ρυθμίσεις για μια σύγχρονη εκπαίδευση των γιατρών;

Ρουσφέτια για τους γιατρούς που έχουν εργαστεί στο «Ερρίκος Ντυνάν» όσο αυτό ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το χρονικό διάστημα ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ!

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων, που τόσο προβάλει η κυβέρνηση είναι μόνο το άρθρο 56 και πάλι, όμως, παραπέμπονται σε κοινή υπουργική απόφαση οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου! Εντύπωση, δε, προκαλεί ότι το νομοσχέδιο αναφέρει γενικόλογα ότι τις δαπάνες για τη ρύθμιση θα τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης. Δηλαδή, δεν αναφέρεται ότι τη δαπάνη θα την καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Καθιερώνεται η λίστα χειρουργείου με σκοπό προφανώς να παταχθούν οι «πελάτες» των γιατρών στις γενικές εφημερίες. Όμως, το σχετικό άρθρο 82 δεν λέει και πολλά, παραπέμποντας σε υπουργική απόφαση.

Γενικά το νομοσχέδιο βρίθει «μικρών» ρυθμίσεων, που έχουν πολύπλοκη διατύπωση, παραπέμποντας σε παλαιότερους νόμους και διαφαίνεται να υποκρύπτουν χαριστικές διατάξεις.

Όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση αυτή ποτέ δεν έγινε. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί πως οι βουλευτές γνωρίζουν πώς να συνεισφέρουν στην επίλυση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ, όπως καταγράφτηκε από τους μανδαρίνους της γραφειοκρατίας και τους συμβούλους,  πολύ περισσότερα από αυτούς που το υπηρετούν.

Η κυβέρνηση πράγματι είχε τη δυνατότητα να δώσει έναν διαφορετικό τόνο στο νομοθετικό έργο και στη διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς και νομοθετικά αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και σε αυτό δεν της φταίνε σε τίποτε οι δανειστές και το μνημόνιο.»