Υποβλήθηκε από ουτις στις Τετ, 11/11/2015 - 13:26.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν περισσότερες από 40 κωμοπόλεις σε μυστικές τοποθεσίες για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς. Τους έδιναν το όνομα της πόλης κοντά στην οποία ανεγείρονταν, και δίπλα έναν κωδικό αριθμό.
Οι κρυφές αυτές πόλεις αποτελούσαν τόπο κατοικίας εξειδικευμένου προσωπικού - κυρίως τεχνικών σε άκρως απόρρητες εργασίες - των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων.
Η πιο γνωστή από αυτές τις μυστικές σοβιετικές κωμοπόλεις είναι το Πριπιάτ στην Ουκρανία (στη φωτογραφία), το οποίο χτίστηκε για να στεγάσει τους εργαζομένους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1986, το Πριπιάτ εγκαταλείφθηκε άμεσα από τους κατοίκους του ενώ σήμερα αποτελεί μια πόλη-φάντασμα.
Μια τέτοια πόλη φάντασμα είναι και η Σκρούντα-1 στην Λετονία, στην οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει τη ζωή στους δρόμους και στα κτίρια της.
Μάλιστα τον π. Ιούλιο, έγινε γνωστό ότι υπήρξε και εξαγορά της μισής κωμόπολης αντί 12.000 ευρώ από μια ιδιωτική εταιρεία η οποία την είχε αγοράσει το 2010. Τώρα οι Αρχές της Λετονίας ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να παραχωρήσουν τη άλλη μισή πόλη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Αν και ο τελευταίος κάτοικος της Σκρούντα-1 την εγκατέλειψε το 1999, άφησε ωστόσο πίσω του όλα όσα συνέθεταν την καθημερινότητά του, απομεινάρια μιας προηγούμενης ζωής: κιτρινισμένες φωτογραφίες, παλιές εφημερίδες, ρούχα, παιχνίδια, τετράδια της σοβιετικής εποχής.
Μοιράσου το: