Η Γερμανία βιώνει μια εποχή σκληρών αποκαλύψεων μαζικής διαφθοράς που ήδη έφτασε στην Volkswangen η οποία ξεγελούσε ολόκληρο τον πλανήτη με ψευδείς μετρήσεις ρύπανσης των αυτοκινήτων της.
Δυστυχώς, η ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ έχει μακρά διαδρομή φοβερών σκανδάλων που δεν περιορίζονται στο σήμερα (εξαγορά του μουντιάλ ποδοσφαίρου 2006, χειραγώγηση μετοχών από τράπεζες κ.α.), αλλά φθάνουν στον... Χίτλερ.
Σήμερα μπορεί κανείς να μνημονέυσει την Siemens, η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην περίοδο 1999-2006 διατηρούσε «μαύρα» ταμεία μέσω offshore εταιρειών και χρημάτισε πολιτικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με το συνολικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει συμβόλαια.
Άλλη περίπτωση είναι η Rheinmetall Defence Electronics που ομολόγησε ότι έδωσε μίζες ύψους 10 εκατ. ευρώ σε Ελληνες αξιωματούχους για την προμήθεια του αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος ASRAD, μία σύμβαση αξίας 160 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εισαγγελία οι συνολικές μίζες ανήλθαν στην πραγματικότητα σε 43 εκατ. ευρώ που είχαν δηλωθεί ως έξοδα επί των πωλήσεων. Ο συμβιβασμός της εταιρείας με την εισαγγελία της Βρέμης ανήλθε στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ.
Αυτές τις ημέρες επίσης ένας πρώην μάνατζερ της Krauss Maffei Wegmann, κατασκευάστριας του τανκ Leopard, ομολόγησε σε δικαστήριο του Μονάχου ότι το 2001 υπήρξε δωροδοκία ύψους 7,9 εκατ. ευρώ προς Ελληνες αξιωματούχους για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατ. ευρώ.
Ο κατάλογος είναι μακρύς αλλά δείτε τι συνέβαινε και επί Χίτλερ. Μεγάλες τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες και άλλοι γίγαντες της γερμανικής οικονομίας ζήτησαν μεταγενέστερα συγνώμη για τη συμμετοχή τους στα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ, είτε χρηματοδοτώντας το καθεστώς, είτε χρησιμοποιώντας εργατικά χέρια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Audi και Daimler-Benz χρησιμοποιούσαν συνολικά στα εργοστάσιά τους περισσότερους από 130.000 σκλάβους. Δωρεάν εργατικά χέρια αιχμαλώτων πολέμου χρησιμοποιούσαν και η φαρμακοβιομηχανία Bayer, ο κολοσσός Siemens και η εταιρεία ρούχων Hugo Boss, που επίσης σχεδίασε και μία από τις στολές των SS (ο Μπος ήταν ο αγαπημένος μόδιστρος του Χίτλερ).
Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πλούτισε και η Deutsche Bank, που συγκέντρωσε 744 κιλά χρυσού από τους κρατουμένους, ενώ είχε παραχωρήσει στον Χίτλερ δάνειο για την κατασκευή του Αουσβιτς.