Πληροφορίες από αξιωματούχους του Βερολίνου, τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Guardian, θέλουν τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιθυμεί την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Μία τέτοια πρόταση θα συναντούσε έντονες αντιδράσεις από αρκετές χώρες της ΕΕ.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με προτάσεις που επεξεργάζεται το Βερολίνο, οι ποσοστώσεις θα ήταν υποχρεωτικές και μόνιμες, ενώ εξετάζεται ακόμα και η πρόταση να έρθουν απευθείας στην Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, το Βερολίνο επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία ευρωπαϊκές δυνάμεις (όπως η Frontex) θα αναλάβουν ένα μέρος της συνοριοφυλακής από τις εθνικές δυνάμεις. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν επέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας.
Τα σχέδια που επεξεργάζονται Γερμανία και Βρυξέλλες αναμένεται να προκαλέσουν έντονες διαμάχες εντός της ΕΕ, καθώς τουλάχιστον 15 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ αντιδρούν στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να πετύχει καθώς η πολιτική της στο προσφυγικό θα καθορίσει την πολιτική της κληρονομιά. Μάλιστα, λέγεται ότι είναι θυμωμένη με τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης που αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις χώρες ζητούν τη στήριξη της ΕΕ κατά απειλών από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να μοιράζονται το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ σε διάστημα δύο χρόνων. Ωστόσο, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς υπήρχαν χώρες που διαφωνούσαν, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε τη Μέρκελ για «ηθικό ιμπεριαλισμό».
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το Βερολίνο είναι να συναφθούν συμφωνίες με τρίτες χώρες -όπως η Τουρκία- για τη μεταφορά προσφύγων απευθείας στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα οι τρίτες χώρες θα συμφωνήσουν σε ένα όριο προσφύγων που θα στέλνει στην Ευρώπη και θα υποσχεθεί ότι οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο έδαφός τους, όπου θα ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.
Στην ουσία, σημειώνει ο Guardian, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς σε χώρες όπως η Τουρκία, οι οποίοι θα φιλοξενούν και ανθρώπους στους οποίους δεν θα χορηγεί άσυλο η Ευρώπη.
Η Κομισιόν ζητά «μόνιμο μηχανισμό» για την κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος και η Μέρκελ φαίνεται να στηρίζει πλήρως την Επιτροπή.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχουν ηγέτες από χώρες της ΕΕ και των Βαλκανίων.