Στην πραγματικότητα η συμφωνία Τσίπρα - εταίρων έχει ολοκληρωθεί, οι διαφορές σε ότι εξακολουθούν να συζητούν είναι πλέον διαχειρίσιμες. Ο κ. Τσίπρας έχει στην ουσία δυο άμεσες εκκρεμότητες για να υπάρξει θετική κατάληξη και τρία τεχνικής φύσεως ζητήματα.
Οι δυο εκκρεμότητες είναι:
1. Ο κ. Τσίπρας θέλει μια θετική ανακοίνωση των εταίρων για "ελάφρυνση του χρέους ", η οποία ενώ μπορεί στην πραγματικότητα να μην δεσμεύει χρονικά τους δανειστές, να είναι διαχειρίσιμη και αξιοποίσιμη ως προς τις θετικές εντυπώσεις που θα δημιουργεί. Την χρειάζεται για να ισοσκελίσει τις αρνητικές εντυπώσεις των σκληρών μέτρων.
2. Θέλει επίσης να διαχειριστεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρατηρούνται πολυγλωσσία και ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις. Αφού εκτιμήσει την κατάσταση, να δει πως θα την αντιμετωπίσει.
Στα τεχνικά ζητήματα τώρα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί αυτά που απομένουν θα επιλυθούν. Αυτά είναι η πεντάμηνη επέκταση που ζητούν οι εταίροι (το διάστημα είναι μικρό), ο μηνιαίος έλεγχος των θεσμών (θεωρείται ασφυκτική πρακτική) και τέλος τα χρήματα που θα δοθούν (15,5 δισ. ευρώ). Πληρώνονται μεν όλες ει δόσεις προς ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά περισσεύουν μόλις 2 δισ. ευρώ για την χώρα ποσό πάρα πολύ μικρό.
Υπάρχουν και άλλα μικρότερα θέματα όπως πως θα έρθει στην Βουλή η συμφωνία. Το πιθανότερο είναι με Νομοθετική Πράξη και την υπόσχεση να τεθεί στη συνέχεια σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή.
Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σύνοδος του Eurogroup που θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού ανάμεσα στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Ηδη στο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό των πρωθυπουργό έδωσαν παρον οι υπουργοί Εργασίας Π. Σκουρλέτης, Εσωτερικών Ν. Βούτσης, Επικρατείας Π. Νικολούδης, Παιδείας Α.Μπαλτάς, Οικονομίας Γ. Σταθάκης. «Ήρθαμε για την ενημέρωση», ήταν το μοναδικό σχόλιο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.