Με αντισυνταγματική διάταξη διαλύουν τις Ανώνυμες Εταιρείες

Μέχρι πρότινος την λειτουργία των ΑΕ όριζαν ρητά διατάξεις που έλεγαν ότι στις περιπτώσεις των κεφαλαιουχικών εταιρειών για κάθε οφειλή, ευθύνεται αποκλειστικά το νομικό πρόσωπο με την εταιρική περιουσία. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν ευθύνη οι μέτοχοι, εφόσον δεν ήσαν εκτελεστικά πρόσωπα (Δ. Σύμβουλος, πρόεδρος, διαχειριστής) στο ΔΣ της εταιρείας.

Οι μέτοχοι που δεν διοικούσαν έπαιρναν μόνο το ρίσκο να χάσουν τα χρήματα που έβαλαν στην επένδυση και μέχρι εκεί.

Έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περνά σχεδόν εν κρυπτώ το παρακάτω απίστευτο άρθρο που διαλύει το νόημα των ετιαρειών τύπου ΑΕ και ΕΠΕ και θα κυνηγήσει ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ ανθρώπους. Το άρθρο μπήκε στο νόμο για τις 100 δόσεις και αφορά οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία:

«Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά τον χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Επίσης και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου.

Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Το πνέυμα των ΑΕ είναι απλό: Όποιος έχει μια καλή ιδέα μπορεί να βρεί χρηματοδότες, δίνοντάς τους ποσοστό από τις μετοχές. Στη συνέχεια εφαρφμόζει στην πράξη ότι έχει σκεφτεί. Τώρα ποιος τρελός να βάλει χρήματα σε μια ιδέα όταν θα είναι υπεύθυνος με το σύνολο της περιουσίας του αν η εταιρεία που... άλλος διοικεί αποτύχει και βάλει λουκέτο;

Στο μεταξύ αυτές οι νομοθετήσεις είναι βαθιά αντισυνταγματικές αλλά αν δεν παρθούν πίσω, πολλοί θα βρεθούν με κατασχεμένα σπίτια επειδή χρηματοδότησαν εξ αποστάσεως μια ιδέα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης