Αποχωρίσεις και καταγγελίες στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Πολιτιστικού Οργανισμού Πάτρας
Με καταγγελίες και την αποχώρηση των εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Πάτρας, σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ, με αντικείμενο το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για την στάση τους οι αποχωρίσαντες, εξηγούν τα παρακάτω:
"Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για εμάς, η ανάγνωση του προγράμματος του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, μετά τη σχετική πρόσκληση του προέδρου του οργανισμού. Ένα πρόγραμμα που παρ' όλες τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, αλλά ΄και τις επίμονες παραινέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, για αλλαγή πορείας του φεστιβάλ, σε μια κατεύθυνση φιλολαϊκή, που να παίρνει υπ' όψη την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και των πολιτών και να προτείνει μια νέα φιλοσοφία, την οποία έχει ανάγκη η πόλη μας σήμερα, δεν το κάνει.
Συγκεκριμένα :
Το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί ως όφειλε, το χαρακτήρα ενός Διεθνούς Φεστιβάλ, αντάξιου της πόλης και της ιστορίας της. Μελετώντας τις προτεινόμενες εκδηλώσεις, δε φαίνεται μια νέα φιλοσοφία, ενιαία δομημένη που να τις διέπει.
Η πρόταση δεν αντιμετωπίζει χωροταξικά τις ανάγκες του διευρυμένου πλέον Καλλικρατικού δήμου και δεν προτείνει ούτε μία δράση πέραν της πεπατημένης. Οι εκδηλώσεις περιορίζονται στο Αρχαίο Ωδείο και στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Δεν αξιοποιούνται χώροι που στο παρελθόν με επιτυχία είχαν υποδεχθεί εκδηλώσεις (όπως πχ το κάστρο του Ρίου, το κάστρο Πάτρας, το θεατράκι της Κρήνης, το Σταυροπούλιο των Βραχνείκων κλπ).
Δεν υπήρξε Καλλιτεχνική Επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν. Ουδείς από το ΔΣ γνωρίζει, από ποιόν έγινε η επιλογή και στη βάση ποιών κριτηρίων. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έγκαιρα, ήδη από το Δεκέμβρη, έχουμε ζητήσει από το ΔΣ να συμμετέχουμε στην προετοιμασία του προγράμματος και να δημιουργηθεί η σχετική επιτροπή, αίτημα το οποίο αγνοήθηκε
Δεν υπήρξε ενημέρωση του ΔΣ για τις προτάσεις συνολικά που έχουν κατατεθεί. Όμως καλείται σήμερα το ΔΣ με πλήρη άγνοια του θέματος, χωρίς να έχει ιδέα τι και από ποιόν έχει απορριφθεί, να προχωρήσει σε διαδικασία “αναθέσεων”, για μια ακόμη φορά με τη λογική του κατεπείγοντος.
Λίγες μέρες πριν την έναρξή του, δεν είναι ακόμη προσδιορισμένο το τελικό κόστος, μια και στην οικονομική ανάλυση, υπάρχουν προτεινόμενες εκδηλώσεις για τις οποίες δεν έχει συμφωνηθεί η αμοιβή. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά στην πρόταση το ενοίκιο στο ΚΑΣ του Αρχαίου Ωδείου. Επιπλέον, η πρόβλεψη είσπραξης από τα εισιτήρια σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλά εξωπραγματική.
Δεν υπάρχει για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, παρ' όλη την έντονη η οικονομική κρίση, μια στοιχειώδης πρόνοια. (πχ μειωμένο εισιτήριο ειδικών κατηγοριών, δωρεάν είσοδος ανέργων κλπ).
Οι παρατάξεις μειοψηφίας, για το μείζον αυτό ζήτημα προτείνουν, η μέχρι τώρα τακτική της δωρεάν διανομής προσκλήσεων στους δήθεν επισήμους, να αντικατασταθεί με δωρεάν προσκλήσεις σε ανέργους και στους πολίτες που εμπίπτουν στο νόμο περί ανθρωπιστικής κρίσης
Συμπέρασμα.
Δε μιλάμε για ένα φτηνό Φεστιβάλ. Μιλάμε για ένα φτωχό Φεστιβάλ που κοστίζει ακριβά.
Μετά τα παραπάνω, με αίσθηση ευθύνης για την Πάτρα και τους πολίτες της, εκφράζουμε την αγωνία μας για την εξέλιξη του θεσμού, δηλώνουμε ΡΗΤΑ ότι καταψηφίζουμε την πρόταση του προέδρου και αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων
ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΛΑΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΚΙΑΘΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Κατά της πρότασης του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού ψήφισε επίσης ο εκπρόσωπος της παράταξης “ΚΟIΝΟΤΙΚΟΝ”.
Απείχε από το ΔΣ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων".