Κατσιφάρας: «Το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί πράξεις»

«Είναι αναγκαία μια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνου όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ θα πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ε.Ε. με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά (εθνικό εγχώριο ΑΕΠ), καθώς και βάσει των δεικτών ανεργίας. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες πολιτικές οι οποίες θα σώζουν ζωές, θα υποστηρίζουν τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και θα διασφαλίζουν την ηρεμία και την ασφάλεια των περιοχών μας. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη».

Αυτό επεσήμανε σήμερα κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εκκίνησης της καμπάνιας της CPMR "Είμαστε όλοι Μεσόγειοι! (We are all Mediterranean)" στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας "Αδριατική-Ιόνιο" της Επιτροπής των Περιφερειών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή ατζέντα, που κατατέθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν είναι ένα βήμα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολιτική βούληση από την Ευρώπη, ώστε και να βελτιωθεί, αλλά και να εγκριθεί γρήγορα από τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών)».

Επιπρόσθετα ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως δεν είναι επαρκή τα υπάρχοντα εργαλεία ώστε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα: «Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο που θα είναι αποτελεσματικό, ευέλικτο, θα αποφεύγει τις γενικές προσεγγίσεις και θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και η κάθε περιοχή, ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται και από την οικονομική κρίση» και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στη θάλασσα, να ενταθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και να υποστηριχθούν τα κράτη που είναι και σύνορα της ΕΕ για να ενισχύσουν την επιτήρηση και την ασφάλεια των συνόρων τους και να αυξήσουν την ικανότητά τους για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για ουσιαστική συνεργασία και υποστήριξη επί του θέματος με τις τρίτες χώρες της Μεσογείου που αποτελούν χώρες προέλευσης ή/και διέλευσης μεταναστών. Ιδίως με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και χώρες του Αφρικανικού Βορρά».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τόνισε πως «απαιτείται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ, με πρόβλεψη για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των προσπαθειών των «συνοριακών» χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και των χωρών του Βορρά στις οποίες θέλουν να κατευθυνθούν οι περισσότεροι από τους αιτούντες. Πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν γενναία οι «ακριτικές» Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν άμεσα τις μεταναστευτικές εισροές, για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, που θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στα ζητήματα ασύλου και διεθνούς προστασίας».