Νικολόπουλος για Αχαϊκή τράπεζα: "Αγώνας μέχρι τέλους για να επιστρέψει το δίκιο και η ελπίδα"(VIDEO)

Την κατάφωρη αδικία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι της Αχαϊκής Τράπεζας έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας την υιοθέτηση τροπολογίας που έχει ήδη κατατεθεί (από την προηγούμενη Βουλή), προκειμένου να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην ανάδοχο τράπεζα.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός, κ. Γ. Βάρουφάκης, σημείωσε πως θα εξεταστεί η τροπολογία, αλλά και ότι η κυβέρνηση, συνολικά αναζητεί τρόπους ώστε να αρθούν οι αδικίες που υπέστησαν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων κατά τα μνημονιακά χρόνια. 

«Έχουμε ένα Υπουργείο Οικονομικών, μία Κυβέρνηση με αμέτρητες περιπτώσεις αδικιών και με δανειστές που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή θέλουν και άλλες τέτοιες αδικίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, που μιλώντας συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους της Αχαϊκής Τράπεζας έκανε λόγο για «μνημονιακή ασέλγεια επί των εργαζομένων», λόγω της εφαρμογής του ν.4051 του 2012, όπου υπήρξε τροποποίηση στο νομικό καθεστώς περί πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε διατάξεις που προστάτευαν τους εργαζόμενους σε περίπτωση μεταβίβασης ή και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, έπαψαν να ισχύουν».

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη γενική εποπτεία για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν εποπτεύει τα πιστωτικά ιδρύματα και αυτή η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Με άλλα λόγια, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, το Υπουργείο μου, δεν έχουμε την αρμοδιότητα να επεμβαίνουμε στις αποφάσεις των διοικήσεων ούτε να τις ελέγχουμε, σχετικά με το οποιοδήποτε θέμα, ιδίως με προσλήψεις και απολύσεις» ανέφερε ο υπουργός, που πάντως πρόσθεσε με νόημα, ως προς την ανεξαρτησία της ΤτΕ: «Η ανεξαρτησία λειτουργεί και από τις δύο κατευθύνσεις. Σε καμία περίπτωση ως Υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να παραβιάσω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και να σχολιάσω καν τον τρόπο που επιτελεί τον έργο της. Όμως, θα έπρεπε αυτό να λειτουργεί και από την αντίθετη μεριά. Θα έπρεπε και η Τράπεζα της Ελλάδας να παραμείνει ανεξάρτητη, να σεβαστεί την ανεξαρτησία από τη δική της μεριά και να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο».

Να σημειωθεί ότι κατά την εισήγησή του, ο βουλευτής Αχαΐας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ζήτησε να ισχύσει για τους εργαζόμενους της Αχαϊκής, όσα ίσχυσαν και για εργαζομένους της Συνεταιριστικής της Λέσβου, της PROTON και άλλων τραπεζών που πέρασαν στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών. 

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Βουλή, σχολίασε δε: «Τρία χρόνια μετά, ούτε ξεχνάμε, ούτε σταματάμε τον αγώνα για τους εργαζόμενους στην Αχαϊκή Τράπεζα, όπως και για κάθε άλλο εργαζόμενο που στα χρόνια των μνημονίων καταδικάστηκαν σε… ανυπαρξία, από πολιτικές και νόμους που κατέλυσαν το κράτος δικαίου και ισονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει το δίκαιο. Βήμα το βήμα και μέρα με την μέρα, θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και θα ξαναδώσουμε την ελπίδα σε όλους, κυρίως σε εκείνους που την στερήθηκαν…».

3 Χρόνια από το «λουκέτο» στην Αχαϊκή τράπεζα με  τους εργαζόμενούς της εντελώς έκθετους.