«Από το τρικομματικό στο δικομματικό κράτος»

Μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για το κράτος του χθες ακι του σήμερα, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων "Ιπποκράτης", με σωρεια καταγγελιών, για την τροποποίηση των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα:

«Την τελευταία εικοσαετία, όλες οι κυβερνήσεις «εξαλείφουν την γραφειοκρατία», «εκσυγχρονίζουν το κράτος», το «επανιδρύουν» και το «μεταρρυθμίζουν». Η μόνη, όμως, «μεταρρύθμιση» που «πέτυχε» τα τελευταία χρόνια είναι η μετάβαση από το «κομματικό κράτος», στο «τρικομματικό» κι από κει… στο «δικομματικό», το οποίο φαίνεται να θριαμβεύει από τους πρώτους μόλις μήνες διακυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις πιο πρόσφατες πράξεις ντροπής του πολιτικού συστήματος: Την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και την «κατάργηση της Διαύγεια» που επαναφέρει παλιά «στεγανά» στο Κράτος.

Ειδικότερα, όσον αφορά την τοποθέτηση των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι προφανές ότι πρόκειται για μια επιλογή που χαρακτηρίζεται από κομματισμό, αναξιοκρατία και ημετεροκρατία. Με άλλα λόγια… παρεοκρατία.

Η σκληρή κομματική λογική και σκοπιμότητα τέθηκαν για μία ακόμη φορά πάνω από το συμφέρον της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτική, μάλιστα, της κυρίαρχης νοοτροπίας ήταν η επιλογή σε θέση Περιφερειακού Διευθυντή, εκπαιδευτικού που δεν άσκησε ποτέ διοίκηση και ο οποίος ως υποψήφιος για υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας δεν εκλέχτηκε καν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του!

Η «επίσημη» δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για... πολιτικές θέσεις! Εν αναμονή, όμως, του Νομοσχεδίου που θα αφορά το σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε όλο το Δημόσιο είναι ανάγκη να μας διευκρινίσουν από τώρα, εάν και οι θέσεις των τμηματαρχών, των διευθυντών και των γενικών διευθυντών στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα είναι και αυτές «πολιτικές» κι αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία των ανωτέρω κριτηρίων.

Κι επειδή θα ακούσουμε ότι υπεύθυνοι για την ύπαρξη αναξιοκρατίας είναι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους, θυμίζουμε ότι την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλοι οι Υπουργοί για τη Δημόσια Διοίκηση θεσμοθέτησαν συστήματα για την «αξιοκρατία», αλλά το μόνο που άφησαν πίσω τους ήταν το απόλυτα κομματικό ή δικομματικό κράτος, καθώς ούτε τις μεταβατικές διατάξεις των νομοθετημάτων τους δεν «κατάφεραν» να εφαρμόσουν.

Κατά τα άλλα φταίνε οι «κακοί δημόσιοι υπάλληλοι» που δεν δήθεν δεν θέλουν να αξιολογηθούν. Η αλήθεια, όμως, είναι αυτή που μόλις αναφέρθηκε και για την ιστορία θυμίζουμε ότι στο Υπαλληλικό Κώδικα Παυλόπουλου είχε συμφωνήσει και η ΑΔΕΔΥ και οι «κακοί» συνδικαλιστές".