Ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

 

Η ύφεση συνεχίζεται και μάλιστα χειρότερη, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαλαλούν εκπτώσεις κι όμως: Και φέτος το πασχαλινό τραπέζει είναι ακριβότερο από πέρυσι.

Συγκεκριμένα για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Για παράδειγμα η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού αυξήθηκε κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. (Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα).

Επίσης το σπανάκι εκτοξελύθηκε (62,79%), όπως και το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) που σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο της τιμής τους,

Πάντως στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με μεγαλύτερη μείωση στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης