Εξαγγέλουν (πάλι) την απευθείας απόδοση του ΦΠΑ ηλεκτρονικά

Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια σχεδιάζουν την απευθέιας απόδοση του ΦΠΑ ηλεκτρονικά αμέσως μετά την (κάθε) συναλλαγή. Τώρα το μέτρο εξαγγέλλεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει χρήση των ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.ά.) και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σταθερά POS θα υπάρχουν στα καταστήματα και στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ οι «πλανόδιοι» ελεύθεροι επαγγελματίες θα εφοδιαστούν με «φορητά» μηχανήματα που θα έχουν το μέγεθος πακέτου τσιγάρων.

Στόχος του μέτρου, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την αγορά και τους επαγγελματικούς χώρους, είναι η άμεση καταγραφή του τζίρου από τους πωλητές και η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Ο ΦΠΑ, θα αποδίδεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου ενώ το καθαρό ποσό θα πηγαίνει στον λογσριασμό της επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά το όριο των συναλλαγών με μετρητά τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών όσο και για τις αγορές καταναλωτών. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης