“Εικαστικές Τέχνες & αντίσταση» – Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή -Αντίσταση – Εμφύλιος - τόποι εξορίας έως το 1967”
“Εικαστικές Τέχνες & αντίσταση» – Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή -Αντίσταση – Εμφύλιος - τόποι εξορίας έως το 1967”, είναι ο τίτλος της έκθεσης η οποία θα φιλοξενηθεί στην αγορά Αργύρη από τις 6 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου.
Το σκεπτικό μέσα από το οποίο η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων, επέλεξαν να είναι η Πάτρα ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης που «υπογράφει» το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αναπτύχθηκαν σήμερα ( Παρασκευή) στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου , που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, η Πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Εύα Μελά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος.
Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε, πως ο Δήμος σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διοργανώνει την έκθεση αποσκοπώντας να φέρει στο προσκήνιο μια κρίσιμη περίοδο από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά έως και το 1967. Να αναδειχθεί η αντίσταση ενός λαού και τα έργα να αποτελέσουν μια μαρτυρία των δημιουργών και τα όσα οι ίδιοι βίωσαν αλλά και συνάμα προσέφεραν, στην εικαστική τέχνη.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα μελά, αναφέρθηκε στους δημιουργούς έργα των οποίων θα εκτεθούν τονίζοντας πως «Ο στόχος του ΕΕΤΕ δεν είναι να υποκαταστήσει τους Ιστορικούς Τέχνης. Για αυτό και δεν θα βρει κανείς σε αυτή τη διοργάνωση αυτά που αναζητά σε μια ιστορική έκθεση».
«Μέριμνα του ΕΕΤΕ είναι το πώς, όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού, θα καταγραφεί θα είναι προσεγγίσιμος από το πλατύ κοινό. Για το λόγο αυτό ονομάσθηκε αυτή η παρουσίαση «εργαστήριο», με στόχο να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί αρχειακό – ιστορικό υλικό, με την δημιουργία παράλληλα ηλεκτρονικού αρχείου, με την συμβολή Μουσείων, σωματείων, εικαστικών εν ζωή και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και εν γένει με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την Ιστορική αυτή περίοδο».
Η Αντίσταση και οι αγώνες ήταν τροφοδότης της τέχνης. Τα χρόνια εκείνα, πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι εντάχθηκαν στις γραμμές της. Οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης.
Άλλωστε στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και σημαντική στην νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, ιδρύεται το «Καλλιτεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο», το σημερινό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, από εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της Εικαστικής Δημιουργίας από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος επεσήμανε μέσα από την έκθεση εκτός των άλλων, επιχειρείται να επιτευχθούν δυο στόχοι.
Αφενός να επιτευχθεί η καλλιέργεια ενός ψηλού εικαστικού κριτηρίου για όλους τους πολίτες της Πάτρας και ιδιαίτερα τους νέους και αφετέρου αυτή η έκθεση να αποτελέσει το κίνητρο, για να προσεγγίσουν οι πολίτες της περιοχής, τι ακριβώς βίωσαν οι δημιουργοί και από το χώρο των εικαστικών , στην προσπάθεια τους η εικαστική τέχνη να προσφέρει στην αντίσταση.
Η έκθεση
Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν έργα που έχουν δημιουργήσει οι : Α. Τάσσος,, Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη,Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής , Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης , Γιώργος Σικελιώτης, Δημητρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη – Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Καπράλος Χρήστος, Κατσικογιάννης Δημήτρης, Κούλα,Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μπαλάφας Κώστας, Νικολινάκος Μιχάλης, Νομικός Ανδρέας, Οικονομίδης Δημήτρης, Ορέστης Κανέλλης, Πλακωτάρης Κώστας, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένειος Σπαθάρης, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρίστος Δαγκλής και Ανώνυμοι καλλιτέχνες.
Να σημειωθεί πως το Εικαστικό Επιμελητήριο έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού και έχει απευθυνθεί σε «πηγές».
Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών Πάρκο Ελευθερίας το Νοέμβρη του 2014, παράλληλα με έκθεση Σύγχρονης εικαστικής Δημιουργίας μελών του ΕΕΤΕ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας.
Η Πάτρα είναι ο δεύτερος σταθμός της έκθεση η οποία θα φιλοξενηθεί σε μια πόλη με τη δική της μεγάλη συνεισφορά στην αντίσταση του λαού στην περίοδο που αυτή αναφέρεται.
Να σημειωθεί πως στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, Το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, ο συλλέκτης Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών.
Δυστυχώς πολλοί συγγενείς δεν βρέθηκαν γι' αυτό και σίγουρα υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις από την έκθεση αυτή. Είναι όμως ένα ξεκίνημα, μια «εισαγωγή».
Η σχέση των εικαστικών Τεχνών με την Αντίσταση, τον αγώνα του λαού για μιαν άλλη Ελλάδα, με τις διώξεις και τις εξορίες, τον Εμφύλιο και τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, είναι παρακαταθήκες για τη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.
Στο χώρο θα λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, μια «βάση δεδομένων» η οποία θα παρέχει πληροφορίες και υλικό και στην οποία θα μπορούν να συμπληρώνονται και νέα στοιχεία συνεχώς.
Στη βάση δεδομένων έχουν ήδη καταγραφεί 8.5οο εικαστικά έργα καθώς και και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών.
Στόχος είναι μέσα από την φιλοξενία της έκθεσης να καταγραφούν και να γνωρίσει το ευρύ κοινό της Πάτρας , της ευρύτερης περιοχής και οι επικπέπτες της πόλης, τους Εικαστικούς Καλλιτέχνες που στρατεύθηκαν με το έργο ή τις περισσότερες φορές με την ίδια τη ζωή τους, ανεξάρτητα αν το έργο τους διασώθηκε ή όχι...
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της περιόδου 1936 – 1949, έργα από φυλακές και εξορίες ως το 1967, αλλά και έργα που έγιναν μεταγενέστερα από καλλιτέχνες που πήραν μέρος οι ίδιοι στην Αντίσταση.
Παράλληλα θα υπάρχει «βάση δεδομένων», γα καλλιτέχνες που ενώ καταγράφονται από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα ως «καλλιτέχνες της Αντίστασης», δεν άφησαν ατομικό έργο σχετικό με εκείνη την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.
Παράλληλα καθημερινά, στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται σχετικές με το θέμα ταινίες και ντοκυμαντέρ.
Στις 3 Μάη 2015, Κυριακή, στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση».
Η έκθεση και παρουσία της στην Πάτρα, είναι μια ακόμα αφορμή να ανοίξει συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την κοινωνική λειτουργία ης τέχνης, να βγουν συμπεράσματα και να ανοίξουν δρόμοι για το σήμερα.