Μέσω του λιμανιού της Πάτρας δρούσε εγκληματική ομάδα διακίνησης μεταναστών

Σε κοινή επιχείρηση Europol και Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση δικτύου διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που εμπλέκεται στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταναστών - κυρίως Σύριων υπηκόων - από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω θαλασσίων οδών.

Ειδικότερα, τo χρονικό διάστημα 10 με 11 Μαρτίου 2015, οι ελληνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, με την υποστήριξη της Europol, εξάρθρωσαν οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που διευκόλυνε την είσοδο μη νόμιμων μεταναστών - κυρίως Σύριων υπηκόων - στην Ελλάδα από την Τουρκία, μέσω θαλασσίων οδών.

Επιπλέον, η εγκληματική ομάδα εμπλέκεται στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω μιας σειράς μεθόδων, καθώς και στην παραγωγή και διάθεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και την περαιτέρω διακίνησή τους σε άλλα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και αποτελείται από μέλη που προέρχονται από διάφορες χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, συνελήφθησαν (16) άτομα και συγκεκριμένα (2) υπήκοοι Ρουμανίας, (2) υπήκοοι Αιγύπτου, (2) υπήκοοι Πακιστάν, (7) υπήκοοι Συρίας, (1) υπήκοος Ινδίας, (1) υπήκοος Φιλιππίνων και (1) υπήκοος Ιράκ, ενώ ερευνήθηκαν (20) εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία κατέσχεσε σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων (280) διαβατήρια και δελτία ταυτότητας ατόμων από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (82) κινητά τηλέφωνα, (25) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets, (6) εκτυπωτές, διάφορα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, 64.000 ευρώ σε μετρητά και 154.714 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές και τραπεζικές καταθέσεις.

Η κοινή αυτή αστυνομική επιχείρηση αποτέλεσε πολύ σημαντική κατασταλτική δράση κατά του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν υπεύθυνη για την παράνομη προώθηση περίπου (350) μη νόμιμων μεταναστών, κυρίως υπηκόων Συρίας.

Οι μετανάστες προωθήθηκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, με προορισμούς τα νησιά της Ρόδου και της Κω, χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων σκάφη. Με την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, οι μη νόμιμοι μετανάστες, προωθούνταν επίσης παράνομα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ακόλουθους τρόπους:

• με αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας πλαστά και πρωτότυπα ταξιδιωτικά έγγραφα

• κρυμμένοι σε φορτηγά που ταξίδευαν με προορισμό την Ιταλία, είτε ακτοπλοϊκώς με τη χρήση πλωτών μέσων (ιδιωτικών σκαφών ή πλοίων τακτικών γραμμών), είτε οδικώς.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι κάθε μετανάστης κατέβαλλε χρηματικό ποσό από 4.000 έως 9.000 ευρώ για το ταξίδι, ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που απαιτούνταν. Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της, αποκόμισε κέρδη που ανέρχονται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κοινή αυτή δράση των αστυνομικών Αρχών αποτελεί μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για την παράνομη προώθηση μεταναστών που φέρει την κωδική ονομασία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», με επικεφαλής υπηρεσία τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Η Europol έχει υποστηρίξει ενεργά την έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, παρέχοντας εκτεταμένη επιχειρησιακή και πληροφοριακή υποστήριξη στις χώρες που συμμετέχουν.

Στην Ελλάδα, η Europol ανέπτυξε ένα κινητό γραφείο με ένα ειδικό αναλυτή, διευκολύνοντας έτσι την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και την άμεση διασταύρωση και έλεγχο όλων των δεδομένων που συλλέγονταν.

O Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Αυτή η δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Europol και οι συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, είναι αποφασισμένοι να καταδιώξουν τους υπευθύνους αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων».

«Τα γεγονότα στη Μεσόγειο Θάλασσα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση στις διαδικασίες στοχευμένου εντοπισμού αυτών των εγκληματικών ομάδων. Η Europol έχει ενισχύσει τις δυνατότητές της, για την υποστήριξη ερευνών των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα και έχει δημιουργήσει την κοινή επιχειρησιακή ομάδα Mare, που είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων υπεύθυνων για τη μετακίνηση από τη θάλασσα μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών».

O Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε:  «Αυτή η επιχείρηση αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Οργανισμοί και τα Κράτη-Μέλη μπορούν, μαζί, να κάνουν περισσότερες και ποιοτικότερες δράσεις για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών μέσω της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας Mare. Η επιχείρηση ΔΑΙΔΑΛΟΣ οδήγησε στη σύλληψη και την εξάρθρωση μιας πολυεθνικής εγκληματικής ομάδας που εμπλεκόταν στη διευκόλυνση της εισόδου μη νόμιμων μεταναστών και την αποκόμιση εκατομμυρίων ευρώ από την παράνομη προώθηση μεταναστών και συναφείς εγκληματικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξη περισσότερων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση, που θα υιοθετήσουμε τον Μάιο του τρέχοντος έτους.»