Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο των Καννών για δημοψήφισμα έως το τέλος του έτους με ερώτημα ναι ή οχι στο ευρώ.
Μετά από αυτό ενεργοποιήθηκαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠαΣοΚ ώστε να ζητήσουν την παραίτηση του Κ. Γ. Παπανδρέου από την κυβέρνηση και το κόμμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα υποβάλλει σήμερα την παραίτησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλει την παραίτησή του και να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Οι αποφάσεις αυτές έρχονται μετά τη γενική κατακραυγή των βουλευτών του ΠαΣοΚ που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, τις εκκλήσεις για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών όπως του κ. Λιτζέρη, ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν, τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και την ευρωπαϊκή κατακραυγή εναντίον του δημοψηφίσματος.
Η πλειονότητα των βουλευτών του ΠαΣοΚ ζητάει επίμονα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Πάντως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τόλκας, σε ερώτηση του «Βήματος» εάν ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να παραιτηθεί απάντησε με ένα απλό «όχι» και όταν του επισημάνθηκε ότι, όπως όλα δείχνουν, χάνει τη δεδηλωμένη και του αναφέρθηκε το θέμα των δηλώσεων από βουλευτές του ΠαΣοΚ εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να απαντήσει πως «αυτό είναι πρόβλημα».
Ξεκάθαρη θέση αναμένεται πάντως να πάρουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που έχει καθοριστεί να γίνει μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής μπαίνοντας στη Βουλή δήλωσε πως: «Η Δημοκρατία έχει κανόνες και η ηθική τους δικούς της. Είναι κρίσιμες οι ώρες και απαιτείται υπευθυνότητα».
Από το πρωί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, δέχεται στελέχη του ΠαΣοΚ, στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ηδη τον έχουν επισκεφθεί οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Δημ. Ρέππας ενώ αυτή την ώρα συναντιέται με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Στο μεταξύ αναμένεται παρέμβαση των κ,κ, Αν. Λοβέρδου - Αννας Διαμαντοπούλου - Ι. Ραγκούση για τα τεκταινόμενα.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχει συγκαλέσει την ομάδα έκτακτης ανάγκης που αποτελείται από στέλεχη προσκείμενα στον ίδιο και συζητούν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο κιαι στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έχοντας επιστρέψει από την Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Στις 12:00 το μεσημέρι συγκαλείται Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή αναστάτωση και αναβρασμός επικρατεί στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.
«Δεν πρόκειται να παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που προωθεί δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κυμαίνεται και επιστολή της κυρίας Εύας Καϊλή προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.
Η κ. Καϊλή με δήλωσή της προς «Το Βήμα» είπε ότι: «Δεν πρόκειται να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί. Δεν παραιτούμαι από βουλευτής, παραμένω ΠαΣοΚ, αν θέλουν ας με διαγράψουν».
Αναλυτικότερα, η επιστολή της κυρίας Καϊλή έχει ως εξής:
Σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψιν σας τα εξής.
Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.
Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρίνεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.
Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.
Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας».
Ο κ. Δημήτης Λιτζέρης, βουλευτής Πειραιά, δήλωσε ότι «ο κ. Γ. Παπανδρέου αποτελεί πλέον παρελθόν» και ζητά «τη δρομολόγηση εξελίξεων για να υπάρξει ομαλότητα στη χώρα».
Επίσης η κ. Μερεντίτη δήλωσε ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης ζητά έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο. διότι διαφορετικά η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει κανένα νόημα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής: «Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατεπειγόντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του Κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης. Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν από την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ΄εξαίρεση και η κρίση είναι εκτός ορίων», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
«Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου», απάντησε σε σχετική ερώτηση, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και για τη θέση του περί του δημοψηφίσματος δήλωσε πως «ισχύει ό,τι έχω πει στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας», το υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όπου υπενθυμίζεται ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.
Απευθύνθηκε, επίσης, στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ «που είναι ο βασικός κορμός» της, ζητώντας της «να συμβάλει στην ενότητα», ώστε να δοθεί βάρος στην ασφάλεια της χώρας, καθώς «δεν μπορεί να δώσουμε εδώ και τώρα λύση».
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος και Κώστας Καρτάλης λένε «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «πολιτική επιπολαιότητα».
«Να τελειώσει σήμερα το θέμα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος» δήλωσε η Σ.Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρωζώνη».
Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη φτάσει η χώρα μέχρι το δημοψήφισμα. Η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί – δηλαδή να ψηφιστεί – η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.
Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αντιτάχθηκε στο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, τώρα, και δήλωσε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.
«Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης συμπληρώνοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Κώστας Γείτονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα ενώ κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
Έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να ζητήσει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «για να διακηρύξουν ότι δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα κομμάτων όπως είπε, που «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις».
Ο κ. Κρεμαστινός έθεσε θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα».
Όλη η παραφιλολογία για την φθορά Μητσοτάκη και ΝΔ μάλλον υποχώρησε ήδη αν σκεφτεί κανείς ότι:
α) Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και
* Να σταματήσουμε αυτή την πλάκα με το...
*... "υπάρχουν και χειρότερα" γιατί τελικά...
*... τα χειρότερα συνεχώς μας... έρχονται!
------------------------------------------------
* Στους γονείς μου οφέιλω τη ζωή μου...
*... στους δασκάλους μου οφείλω την παιδεία μου...
*... στην Τράπεζα φείλω 63.000 ευρώ...
*... στο Δημόσιο 44.000...
*... και σε εμένα κανείς δεν μου οφείλει τίποτα!
-----------------------------------------------
* Σοκ! Όπως θα αποκαλύψουν οι γνωστές....