Προς συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ - Επαφές και με Ποτάμι - Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης - Ο Σουλτς στην Αθήνα

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 8%-9% αιφνιδίασε την Ευρώπη και ο λόγος είναι απλός: Η κυβέρνηση Σαμαρά, ξεγέλασε τους Ευρωπαίους με τις στημένες δημοσκοπήσεις που δήθεν έκλειναν την ψαλίδα, αλλά και με την επιχειρηματολογία του τρόμου. Αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να θεωρούν ότι μια νίκη Σαμαρά ήταν πιθανή.

Το σοκ στην συντηρητική Ευρώπη είναι μεγάλο. Τόσο που σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ο κ. Σούλτς επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα, χαρακτήρισε τη νίκη "τεράστια επιτυχία" και του γνωστοποπίησε ότι θα έρθει στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας και πριν από τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή. Το θέμα συζήτησης; Να υπάρξει συνεννόηση.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα Προπύλαια έβαλε δυο ξεκάθαρους πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης που έχει την απόλυτη διάθεση να συνεργαστεί με τα άλλα μέλη για το κοινό συμφέρον. Ο δεύτερος είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν δεδομένου ότι τα προγράμματα που εκπονήθηκαν (μνημόνια) απέτυχαν οικτρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει την Ευρώπη για τα παρακάτω: Επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πληρωμή των οφειλομένων φόρων και των κόκκινων δανείων με βάση την αποδεδειγμένη δυνατότητα κάθε οφειλέτη και αφού υπάρξουν κουρέματα των οφειλών ακόμη και διαγραφές (π.χ. τα πτωχευτικά χρέη).

Θέλει επίσης να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, φορολογώντας μόνο τα ακριβά ακίνητα ή αυτά με εισοδήματα. Ακόμη να θεσπίσει αφορολόγητο για όλους τα 12.000 ευρώ, να σταματήσει τις ποινικές διώξεις για οφειλές κ.α.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και θα έχει 150-151 έδρες θα συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ ενώ είναι πολύ πιθανό να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.. Μια τέτοια προοπτική, θα ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης που σημειωτέον έχει χρονικό ορίζοντα για να τα βρεί με τους εταίρους ως τον Ιούνιο.

Τέλος δεν αποκλείεται να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με στελέχη της ΔΗΜΑΡ η οποία εξαφανίζεται πολιτικά και έτσι θα απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης