Ποια η σχέση της Ηλείας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου;
Ως στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, φέρεται ένας 43χρονος που έχει κατηγορηθεί για αιματηρές ληστείες τραπεζών και κατηγορείται σε δικογραφία που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ως ο άνθρωπος που έκλεψε τμήμα του απόρρητου αρχείου του με στοιχεία για «μίζες» και άλλες παράνομες συναλλαγές.
Σημείο εκκίνησης αυτής της υπόθεσης είναι η αναφερόμενη κλοπή μεγάλου τμήματος του απόρρητου αρχείου από το γραφείο του πρώην υπουργού στην οδό Κομνά Τράκα στην Κυψέλη στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αγνωστοι είχαν ανοίξει με οξυγόνο το χρηματοκιβώτιο και φέρονται να άρπαξαν 31 ντοσιέ με στοιχεία για τις συναλλαγές και τις πολιτικές κινήσεις του πρώην υπουργού.
Εκείνη την περίοδο δεν είχε ξεσπάσει ακόμη το σκάνδαλο με τα Εξοπλιστικά σε όλη του την έκταση, ενώ στις αρχές Ιουνίου του 2010 η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Ράικου είχε διατάξει έρευνα, παράλληλη με μιαν αντίστοιχη από το ΣΔΟΕ, σχετικά με την αγορά της κατοικίας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο πρώην υπουργός και συγγενικά του πρόσωπα συνελήφθησαν πολύ αργότερα, τον Απρίλιο του 2012.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Βήματος":
Ληστείες και... καρπούζια
Οταν λοιπόν ο Α. Τσοχατζόπουλος διαπίστωσε την κλοπή καθοριστικού τμήματος του αρχείου του, κατέθεσε αμέσως μήνυση στην οποία ανέφερε: «Σκοπός των δραστών ήταν να με πλήξουν ηθικά και πολιτικά. Γι' αυτό και δεν έκλεψαν κανένα αντικείμενο αξίας. Ηθελαν να εκμεταλλευθούν τα συγκεκριμένα έγγραφα με προφανή σκοπό να προχωρήσουν σε χρήση τους σε βάρος μου, η οποία είναι αθέμιτη και παράνομη».
Ωστόσο, ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανιζόταν να δηλώνει στη μήνυσή του ότι αγνοεί την ταυτότητα των δραστών, λίγες ώρες αργότερα «άγνωστος» ενημέρωσε το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής για τον βασικό ύποπτο. Κατονομάστηκε επίμονα ως δράστης ένας 43χρονος ποινικός από την Ηλεία που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε πολυμελή συμμορία με αλλοδαπούς από βαλκανικές χώρες, η οποία προχωρούσε σε ληστείες τραπεζών στα τέλη του 2009.
Η πιο σημαντική ήταν σε κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κάτω Αχαΐα στις 29 Δεκεμβρίου 2009 με λεία περίπου 250.000 ευρώ, όπου τραυματίστηκε ένα άτομο από πυροβολισμούς των δραστών εναντίον αστυνομικών. Η ίδια συμμορία, σύμφωνα με σχετικά δικαστικά έγγραφα, διέπραξε ληστείες σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Βέλο Κορινθίας και στις Ερυθρές Μεγαρίδος (Κριεκούκι) με λεία 18.000 ευρώ, ενώ είχαν κατηγορηθεί για κλοπές ΙΧ κυρίως στην Αττική.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον «άγνωστο» στις 3 Νοεμβρίου 2010 σε ξενοδοχείο στον Πειραιά. Τότε όμως ο 43χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και αφέθηκε ελεύθερος. Στην κατάθεσή του υποστήριξε: «Καλλιεργώ και εμπορεύομαι καλαμπόκια, καρπούζια, πατάτες και πεπόνια». Εκείνο το διάστημα δεν είχε προκύψει η αναφερόμενη εμπλοκή του στις ληστείες και έτσι δεν υπήρξε καμία περαιτέρω συνέπεια...
Δύο ημέρες μετά ο «άγνωστος» τηλεφώνησε εκ νέου στην ΕΛ.ΑΣ. και επέμεινε ότι ο 43χρονος ήταν εκείνος που άρπαξε το «κρίσιμο αρχείο», και μάλιστα έδωσε κινητά τηλέφωνά του προκειμένου να προσδιοριστεί η εμπλοκή του. Πράγματι, οι αρμόδιοι αξιωματικοί βρήκαν ορισμένα συνδυαστικά στοιχεία για την τυχόν εμπλοκή του, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τον εντοπίσουν πάλι για δύο χρόνια.
Ηταν «συνεργάτης» του πρώην υπουργού
Σύμφωνα ωστόσο με ορισμένα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αλλά και σχετικές πληροφορίες που τέθηκαν υπ' όψιν του «Βήματος της Κυριακής», ο 43χρονος υπήρξε επί μεγάλο διάστημα «συνεργάτης» του Α. Τσοχατζόπουλου. Διαμεσολαβητές για τη γνωριμία του με τον προφυλακισθέντα υπουργό ήταν ένα άλλο πρόσωπο από το περιβάλλον του Τσοχατζόπουλου και ένας ιδιώτης από τη Ζάκυνθο που είχε κατηγορηθεί και αυτός για παράνομες ενέργειες.
Από τους ερευνητές της υπόθεσης εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο 43χρονος να υποβοηθούσε τον Α. Τσοχατζόπουλο στην «πίεση» προς τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο σχετικά με το περιώνυμο «χρέος», ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, που φέρεται να είχε ο δεύτερος προς τον πρώτο (εμφανίζονται σαν «μίζες» για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος TOR-Μ1), σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τα σημειώματα του πρώην υπουργού.
Πολλοί υπενθύμιζαν ότι το βράδυ της 30ής Ιουνίου 2010 άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη και έκαψαν το ΙΧ του γιου του Ι. Σμπώκου στην Κηφισιά. Δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης. Κατά την εκτίμηση των ερευνητών της υπόθεσης, «ο Α. Τσοχατζόπουλος ζήτησε πιθανόν τη βοήθεια του 43χρονου "ποινικού" για να πιέσει τον Ι. Σμπώκο, με αντίληψη "ανθρώπου της νύχτας"». Οπως προκύπτει, ο στόχος του δεν επιτεύχθηκε, γι' αυτό και άφησε απλήρωτο τον 43χρονο και τους πιθανούς συνεργάτες του. Ως απάντηση εκείνοι άρπαξαν τμήμα του αρχείου του πρώην υπουργού για να το δημοσιοποιήσουν...
Η διαδρομή των φακέλων
Επιστράφηκαν τα στοιχεία-βόμβα;
Μυστήριο αποτελεί στον σχετικό δικαστικό φάκελο τι απέγινε το «κλεμμένο αρχείο». Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο 2010-2013 είχε μεταφερθεί σε άδεια διαμερίσματα στη λεωφόρο Συγγρού και μετά εξαφανίστηκε. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, «ενδιαφέρον για την επανάκτηση και αγορά των κλεμμένων, κρίσιμων εγγράφων έναντι σημαντικού χρηματικού ποσού έδειξαν το 2013 και άνθρωποι από το περιβάλλον του Α. Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να μην παρουσιαστεί και αυτό το επιβαρυντικό υλικό». Είναι πιθανόν το αρχείο να έχει επιστρέψει πλέον στον αρχικό του κάτοχο.
Στο κλεμμένο αρχείο φέρεται να υπήρχε σειρά εγγράφων με άγνωστους λογαριασμούς του Α. Τσοχατζόπουλου σε αυστριακές, γερμανικές και ελβετικές τράπεζες, τα αναζητούμενα κλειδιά τραπεζικής θυρίδας στην ελβετική τράπεζα UBS, στοιχεία για την επένδυση του πρώην υπουργού στον Κόρφο Κορινθίας, για τη διαμονή του και τη γαμήλια τελετή στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στο Παρίσι, για εξωυπηρεσιακές συνεννοήσεις του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έγγραφα για συναλλαγές του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, για ταξίδια σε νησιωτικούς εξωτικούς προορισμούς, σε χώρες της Απω Ανατολής κ.ά.
Οσον αφορά τον 43χρονο, συνελήφθη εκ νέου τον Νοέμβριο του 2013 στον Πειραιά και οδηγήθηκε στο δικαστήριο για τις προαναφερθείσες ληστείες και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Μέσω του δικηγόρου Πατρών κ. Παναγιώτη Κορατζόπουλου δηλώνει ότι «δεν έχει καμιά σχέση με τις συγκεκριμένες ληστείες και η σύνδεσή του ήταν μόνο με ένα αποτύπωμα σε ένα ΙΧ», χωρίς να θέλει να προχωρήσει σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Η δίκη για το «κλεμμένο αρχείο» έχει προσδιοριστεί στις 21 Ιανουαρίου.