Λειτουργία το 2021 του αγωγού φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα

Σ περίπου 7 χρόνια θα έχει ίσως η Δυτική Ελλάδα τη δυνατότητα να αποκτήσει φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αρχίζει στροφή προς την μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ενέργειας διαθέτοντας 9,8 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να τα έχει εντάξει προς κοινοτική χρηματοδότηση, με την δημιουργία τεσσάρων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα περνούν από τη χώρα μας, μεταφέροντας ποσότητες στην ΕΕ από τα κοιτάσματα της Κασπίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, με τους τρεις εξ αυτών για LNG.

Η «Οικονομία» παρουσιάζει τους χάρτες του ΥΠΕΚΑ, που μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχεδιάζει το ενεργειακό hub αλλά και χρηματιστήριο ενέργειας. Οι αγωγοί είναι ο «TAP», που θα φέρνει από το 2019 ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, και ο «East Med», ο οποίος από το 2021 θα φέρνει ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, θα περνά στην Κρήτη και στη συνέχεια διασχίζοντας την Πελοπόννησο και την Ηπειρο θα φτάνει μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού (IGI) στην Ιταλία.

Ο τελευταίος αγωγός είναι ο ελληνοβουλγαρικός (IGB), ο οποίος θα είναι η αρχή της διασύνδεσης μιας σειράς εθνικών συστημάτων αγωγών που θα φτάνουν στη Βαλτική. Οι ποσότητες αερίου που θα μεταφέρει θα είναι αποθηκευμένες σε πλωτές δεξαμενές αερίου στην Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, στην υπόγεια αποθήκη που υπάρχει επίσης στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας αλλά και στη Ρεβυθούσα.