Υποβλήθηκε από m.t στις Τετ, 08/10/2014 - 13:14.
Η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα δει νέα κρούσματα Έμπολα το επόμενο διάστημα, αν και η εξάπλωση του ιού είναι απίθανο να λάβει διαστάσεις επιδημίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από την περίπτωση της ισπανίδας νοσοκόμας που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που προσβάλλεται από τον αιμορραγικό πυρετό εκτός της Αφρικής.
«Είναι μάλλον αναπόφευκτο [...] να έχουμε ανάλογα περιστατικά και στο μέλλον λόγω των πολλών ταξιδιών από την Ευρώπη στις χώρες που πλήττονται και το αντίστροφο» δήλωσε η Ζ.Ζάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κίνδυνος [επιδημίας] στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός, και ειδικά η Δυτική Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για την αντιμετώπιση ιογενών αιμορραγικών πυρετών όπως ο Έμπολα» σημείωσε.
Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις του Πίτερ Πίοτ, του επιστήμονα που αναγνώρισε πρώτος τον ιό του Έμπολα πριν από 40 χρόνια, και είναι σήμερα σύμβουλος του ΠΟΥ.
Ο Πίοτ δηλώνει πως δεν τον εξέπληξε η περίπτωση της ισπανίδας νοσοκόμας, η οποία προσβλήθηκε κατά τη διάρκεια της περίθαλψης δύο ιεραπόστολων με Έμπολα στη Μαδρίτη.
«Δεν βλέπω να υπάρχει κίνδυνος επιδημίας [στην Ευρώπη], το πιθανότερο όμως είναι να υπάρξουν κρούσματα, ειδικά στις μονάδες εντατικής φροντίδας» είπε.
Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) επανέλαβε ότι οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης «είναι αποτελεσματικές στην ανίχνευση και την επιβεβαίωση κρουσμάτων Έμπολα ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση» της ασθένειας.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Μαδρίτη για το πως προσβλήθηκε η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο από τον ιό, ο οποίος δεν μεταδίδεται από τον αέρα αλλά από άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις των ασθενών.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα η στολή που φορούσε η Ρομέρο δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές βιοασφάλειας «επιπέδου 4».
Ο σύζυγος της Ρομέρο και ένα ακόμα άτομο βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ μια συνάδελφός της που υποβλήθηκε σε έλεγχο αποδείχθηκε αρνητική.
Τουλάχιστον 7.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 3.400 θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στη Δυτική Αφρική -της χειρότερης επιδημίας Έμπολα που έχει ξεσπάσει ποτέ.
Οι τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο -Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε- αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 30% στη Σιέρα Λεόνε και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 10% στη Γουιάνα λόγω μείωσης των εργατών.
Πηγή:
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in
Μοιράσου το: