Μια... καλή δουλειά στην διεθνή οικονομία είναι η επίθεση στις οικονομίες ολόκληρων κρατών βγάζοντας πολλά χρήματα εντελώς παρασσιτικά. Ο τρόπος είναι απλός : Αγοράζουν ομόλογα στριμωγμένων χωρών στο 10% της αξίας τους και στη συνέχεια είτε τα πωλούν δυο και τρείς φορές επάνω, στην συγκεκριμένη χώρα, είτε προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον της, ζητώντας το 100% της αξίας τους.
Παράδειγμα η Αργεντινή. Οι "γύπες" (αυτά τα κερδοσκοπικά funds), ήθελαν να πληρωθούν στο 100% ομόλογα αξίας 539 εκατ. δολαρίων που είχαν αγοράσει κοψοχρονιά. Η Αργεντινή ΔΕΝ μπορούσε να τα πληρώσει όχι γιατί δεν είχε (έχει 30 δισ. δολάρια απόθεμα), αλλά γιατί έχει υπογράψει συμφωνία με όσους δέχθηκαν να "κουρευτούν" τα ομόλογά τους, ότι δεν θα πληρώσει κανένα άλλο ομόλογο στην αξία του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Αν πληρώσει έστω και ένα ομόλογο όλοι οι "κουρεμένοι" μπορούν να διεκδικήσουν τις διαφορές που είναι δισ. δολάρια.(Οι "γύπες" μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο δηλαδή...).
Η κατάσταση της Αργεντινής της επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας του 2001.
Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει η Wall Street Journal. To 2001 η ανεργία ήταν 19,2%, σήμερα είναι 7,1%. Η χώρα τότε ήταν σε ύφεση -4,4% και σήμερα μόλις -0,2%.
Ο πληθωρισμός το 2001 ήταν στο -1,1%, σήμερα είναι στο 11,9%. Τέλος, τα συναλλαγματικά αποθέματα του 2001 ήταν στα επίπεδα των 14,5 δισ. δολαρίων και σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. δολάρια.
Η λύση ίσως έρθει από τις ιδιωτικές τράπεζες, που μπορεί να αγοράσουν τα ομόλογα από τα funds και στη συνέχεια να κάνουν εκείνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Μια άλλη διέξοδος για την κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι η στάση πληρωμών μόνο απέναντι στα ομόλογα που λήγουν το 2014, με τους κατόχους τους να δεχθούν να πληρωθούν το 2015. Σε αυτή την περίπτωση δεν ενεργοποιείται η ρήτρα RUFO, αφού λήγει στα τέλη του 2014.