Γιατί αποτύχαμε διαχρονικά στο ζήτημα της Παιδείας; Μίλησαν στην Πάτρα 5 πρώην υπουργοί
Στην Πάτρα βρέθηκαν και μίλησαν οι πρώην υπουργοί Παιδείας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Απόστολος Κακλαμάνης, Γεράσιμος Αρσένης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει έρθει η ώρα για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό τον έλεγχο του κράτους, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει λόγος οι πλούσιοι να καλύπτονται πίσω από την δωρεάν παιδεία. Έθιξε την αδυναμία πραγματοποίησης της εκδήλωσης στον χώρο του Πανεπιστημίου λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, λέγοντας ότι δεν δικαιούται κανείς να διακόπτει την πανεπιστημιακή ζωή, είτε έχει δίκιο είτε όχι.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε την παιδεία ως θεμέλιο δημοκρατίας και ανάδειξε την σημασία της στο μέλλον της χώρας. Άφησε αιχμές για το ισχύον πλαίσιο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τις στρεβλώσεις που ενισχύουν την παραπαιδεία, αλλά και της «λοξής αντίληψης» του κάθε γονέα που προσπαθεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση του παιδιού του για να δικαιώσει δικές του ματαιοδοξίες.
Ο Γεράσιμος Αρσένης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των συνεχών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο απέδωσε στην αστάθεια του πολιτικού συστήματος, αλλά και στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο. Για τον λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη μιας ανεξάρτητης αρχής που θα προτείνει αλλαγές οι οποίες θα δοκιμάζονται πρώτα σε πειραματικά σχολεία.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του, ότι εκείνη η μεταρρύθμιση δεν ανατράπηκε από τους συντελεστές του χώρου της παιδείας αλλά επειδή ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπέκυψε στις πιέσεις του συγκροτήματος Λαμπράκη, το οποίο είχε σχέσεις με τις σχολικές βιβλιοθήκες και τον αντικατέστησε με τον Πέτρο Ευθυμίου.
Η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε ότι η ίδια ως υπουργός Παιδείας ευτύχησε να έχει μαζί της την Σύνοδο Πρυτάνεων και το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο, αλλά και πλήρη χρηματοδότηση. Τόνισε ότι με τις αλλαγές που πέρασε, ο χώρος της Παιδείας έμπαινε σε μια νέα εποχή, ωστόσο επισήμανε ότι σε ορισμένους χώρους υπάρχει ακόμα καθυστέρηση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου υπερασπίστηκε το νομοθετικό της έργο στον χώρο της Παιδείας, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος επιχειρεί μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Μίλησε για μια διοίκηση πελατειακής και συντεχνειακής πατρονίας και για γραφειοκρατία που επηρεάζεται από τα κόμματα και την εξουσία.
Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου, το συγκεντρωτικό σύστημα του τομέα της Παιδείας καταλήγει πάντα στον υπουργό, προκαλώντας πολλές φορές αδιέξοδα. Παράλληλα, έθιξε συνδικαλιστικές πρακτικές που αντιτίθενται απέναντι σε κάθε αλλαγή, λέγοντας ότι τα επιχειρήματα πολλές φορές επιβάλλονται με την φωνή και την ντουντούκα.
Αφησε και αιχμές για μη ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι τα κόμματα τότε αν και είχαν συμφωνήσει σε ένα έτοιμο το νομοσχέδιο, έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, και οι επόμενες κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου επέλεξαν να προωθήσουν αλλαγές που αφορούσαν μόνο το PSI.
Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο πρώην υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία σε περιβάλλον κρίσης. Και ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για φαινόμενα αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας και πελατειακών εξαρτήσεων που εμποδίζουν σημαντικά μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Γι΄ αυτό τόνισε την ανάγκη συμμετοχικών διαδικασιών εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, παροχής χρηματοδοτικών εργαλείων και σχεδιασμών ενταγμένων στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας.