Ωρολογιακή οικολογική βόμβα η λίμνη Τριχωνίδα

Βόμβες βυθού από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,κρύβονται στον βυθό της λίμνης Τριχωνίδας.Όπως καταγγέλουν σε έκθεση που καταρτίστηκε πυροτεχνουργοί και κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα του νομού Αιτωλοακαρνανίας πρόκειται γαι περισσότερα από 10.000 βλήματα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων, το οικοσύστημα διατρέχει κίνδυνο και οι ψαράδες της περιοχής παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα, καθώς ανασύρουν με τα δίχτυα τους πολεμικό υλικό, όπως βλήματα, όλμους, χειροβομβίδες, νάρκες, κάλυκες, ακόμη και βόμβες αεροπλάνων, τα οποία πόντισαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα νερά της λίμνης. «Αυτά τα πυρομαχικά έχουν κατασκευαστεί με επικίνδυνα βαριά μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, ο ορείχαλκος και το ατσάλι. Πλέον, οι κάλυκες έχουν αρχίσει να οξειδώνονται και μαζί με τα βαρέα μέταλλα απελευθερώνουν στο υδάτινο οικοσύστημα επικίνδυνα χημικά όπως η πυρίτιδα, το θειάφι και ο τοξικός λευκός φώσφορος», τονίζει ο έμπειρος πυροτεχνουργός και αντισυνταγματάρχης ε.α. Γιώργος Μουρελάτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε ο Γ.  Μουρελάτος, η υποβρύχια χωματερή με το πολεμικό υλικό καλύπτει το 1/3 της Τριχωνίδας. Ξεκινά από το τμήμα της λίμνης που βρίσκεται στο όρια του δήμου Θέρμου στη Μυρτιά και επεκτείνεται στα χωριά Βαρειά, Δόγρη, Παραβόλα, καταλήγοντας στο Παναιτώλιο. Η ποσότητα των ποντισμένων πυρομαχικών εκτιμάται στους 1.000 έως 5.000 τόνους, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκραγεί. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια ωρολογιακή οικολογική βόμβα.

Κάτοικοι και φορείς ζητούν από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των αγροτών, των ψαράδων και των πολιτών που κατοικούν στις επίμαχες περιοχές της λίμνης.