Δεκάδες χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην ολλανδική Καθολική Εκκλησία

Έχουν αναγνωριστεί 800 φερόμενοι ως δράστες, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στους κόλπους της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1945 και έχουν αναγνωριστεί 800 φερόμενοι ως δράστες, υπογραμμίζει σήμερα, Παρασκευή, ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας στην τελική έκθεσή της, στην οποία επικρίνει τη συγκάλυψη του εγκλήματος αυτού από την Εκκλησία και την κουλτούρα της σιωπής.

Η επιτροπή Deetman υπολογίζει ότι 10.000 ως 20.000 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ενώ βρίσκονταν υπό την φροντίδα ιδρυμάτων της Καθολικής Εκκλησίας, όπως ορφανοτροφεία, οικοτροφεία και καθολικά κολέγια μεταξύ του 1945 και του 1981. Τα παιδιά αυτά υπέστησαν διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, από πολύ ελαφρές ως τις πιο σοβαρές, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Μετά το 1981 υπήρχαν πολύ λίγα ιδρύματα της Εκκλησίας για ανηλίκους.

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως το 2010 «πολλές δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι υπέστησαν ελαφρές, σοβαρές ή πολύ σοβαρές μορφές ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Ολλανδίας».

«Βάσει 1.795 αναφορών, η επιτροπή μπόρεσε να βρει τα ονόματα 800 δραστών σεξουαλικής κακοποίησης που εργάζονται ή εργάστηκαν για τις επισκοπές», σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αυτής, στην οποία διευκρινίζεται ότι «από τους 800 αυτούς, τουλάχιστον 105 εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή».

Η επιτροπή Ντέετμαν επισημαίνει ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων δεν είναι περισσότερο διαδεδομένη στα καθολικά ιδρύματα απ' ό,τι σε παρόμοια ιδρύματα που διηύθυναν άλλες οργανώσεις. «Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι ευρέως διαδεδομένη στην ολλανδική κοινωνία», υπογραμμίζει.

Η κακοποίηση από καθολικούς ιερείς, κοσμικούς και γυναίκες που εργάζονταν για την Εκκλησία συγκαλύφθηκε συστηματικά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να προστατευθεί η φήμη της, τονίζει η επιτροπή, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία είναι ένοχη για «ανεπαρκή επίβλεψη» και «ανεπαρκή δράση».

Τα πορίσματα της επιτροπής αυτής δείχνουν να σκιαγραφούν μια εικόνα ευρύτερης κακοποίησης ανηλίκων στην Ολλανδία απ' ό,τι στην Ιρλανδία στα πλαίσια του σκανδάλου που συγκλόνισε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ανάγκασε τον Πάπα Βενέδικτο να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Η έρευνα αυτή ανατέθηκε στην επιτροπή Ντέετμαν από τη Σύνοδο των Επισκόπων και την Ολλανδική Θρησκευτική Σύνοδο το 2010 όταν ήρθαν στο φως περιπτώσεις παιδεραστών ιερέων στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

«Τα θρησκευτικά τάγματα διαχειρίζονταν τα κρούσματα. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν το γνώριζαν και ότι οι διαχειριστές (των ιδρυμάτων) δεν το γνώριζαν δεν ευσταθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αυτής και πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος της Χάγης Βιμ Ντέετμαν.

Η επιτροπή επικρίνει την Εκκλησία για την προστασία των παιδεραστών ιερέων βάζοντας τη φήμη της Εκκλησίας πάνω από τη φροντίδα και το ενδιαφέρον για τα θύματα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ελαφρά ως μέτρια κακοποίηση, όπως σεξουαλικό άγγιγμα, σύμφωνα με την επιτροπή, η οποία υπολογίζει ωστόσο ότι οι περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων ανέρχονται σε «μερικές χιλιάδες».

«Είναι σοκαριστικό που αυτή η ιστορία αποκαλύφθηκε ότι είχε αυτές τις διαστάσεις. Είναι συγκλονιστικό που η Εκκλησία είπε ψέματα γι' αυτό και το κάλυψε», δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο NOS ο Γκίντο Κλάμπερς, μέλος του λόμπι KLOKK για τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

Η επιτροπή αυτή στην οποία μετείχαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ντέετμαν, ένας πρώην δικαστής, καθηγητές πανεπιστημίου και ένας ψυχολόγος, ξεκίνησε την έρευνά της στις 24 Αυγούστου του 2010 για τις κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν την περίοδο «από το 1945 ως τις μέρες μας».

Τη λύπη τους εξέφρασαν σήμερα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης οι Ολλανδοί επίσκοποι, ζητώντας παράλληλα «ειλικρινά συγγνώμη» από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκε από μέλη του κλήρου.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις κακοποιήσεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν: «Συμπάσχουμε με τα θύματα και τους ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη».

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης