Πολιτικό χάος στη Γαλλία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο μπαίνει η Γαλλία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ. Μετά από μία σχεδόν εξάωρη συνεδρίαση, η εθνοσυνέλευση υπερψήφισε με 331 «ναι» την πρόταση μομφής της Αριστεράς, επισφραγίζοντας το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Η πλειοψηφία των μελών του σώματος τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από από ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε στις 9:25 το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2024) ώρα Ελλάδας.

Όπως σχεδόν είχε προεξοφληθεί, έπεσαν τίτλοι τέλους στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία μέτρησε μόλις τρεις μήνες ζωής.

Υπέρ της πρότασης μομφής από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατά της κυβέρνησης ψήφισαν 331 βουλευτές σε σύνολο 574, ενώ χρειάζονταν μόνο 288 «ναι».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν.

Κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και το «συμμαχικό» Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των κάθε φορά ομιλητών.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της Ακροδεξιάς με τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο – πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Στις 9 το βράδυ της Πέμπτης (05.12.2024) ώρα Ελλάδας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μακρόν

Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν κάλεσε απόψε τον Γάλλο Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως, ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε την παραίτηση Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, Ματίλντ Πανό, αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Το μέλλον του Μακρόν, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2027, δεν συνδέεται, ωστόσο, με την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις της 4ης Δεκεμβρίου βαθαίνουν την πολιτική κρίση της Γαλλίας και σηματοδοτούν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία εποχή που η Γερμανία βρίσκεται, επίσης, σε περίοδο πρόωρων εκλογών έως τον Φεβρουάριο και ελάχιστες εβδομάδες πριν επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης