Η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε την Τετάρτη τον πιο περιοριστικό νόμο στη Δύση κατά της παρένθετης μητρότητας, απειλώντας τους επίδοξους γονείς που χρησιμοποιούν βιολογικές μητέρες στο εξωτερικό με φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα, σε μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι θα στοχεύει κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η εγχώρια παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στην Ιταλία, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες, αλλά ο τροποποιημένος ιταλικός νόμος προχωράει παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την παρένθετη μητρότητα ως ένα σπάνιο παγκόσμιο έγκλημα που ξεπερνά τα σύνορα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.
Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα.
Φυλάκιση και χρηματικές ποινές
Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και δύο ετών, καθώς και δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Πρόκειται για τον αυστηρότερο νόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε όλες τις χώρες της Δύσης. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τονίζει ότι «είναι μια μεσαιωνική, αντισυνταγματική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών, από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».
Η υπουργός αρμόδια για θέματα οικογένειας, Εουτζένια Ροτσέλα, υποστήριξε ότι είναι της άποψης πως «με την ψήφο αυτή του κοινοβουλίου, τα κοινωνικά και προσωπικά δικαιώματα δεν αφαιρέθηκαν. Αντιθέτως, έγιναν πιο σαφή και ουσιαστικά».
Υπεύθυνοι οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της παρένθετης μητρότητας υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει νομικό πρόβλημα, διότι, σε αυτήν την περίπτωση, για να δικαστεί ένας Ιταλός πολίτης, θα χρειαζόταν διπλή απαγγελία κατηγοριών: από την ιταλική δικαιοσύνη, αλλά και από την χώρα του εξωτερικού στην οποία προσέφυγε για την λεγόμενη κύηση από τρίτα πρόσωπα».
Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι από την Κάτω Βουλή και ουσιαστικά εξασφαλίστηκε με την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Γερουσία, ποινικοποιεί επίσης την εργασία των Ιταλών πολιτών που απασχολούνται ως γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα.
Αυτή και άλλες πτυχές του τροποποιημένου νόμου ενδέχεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ακόμη και οι υποστηρικτές της νομοθεσίας παραδέχονται ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις όταν επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα βρέφος ή όταν καταχωρίζουν το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους στους τοπικούς δήμους. Ποιος μπορεί να πει ότι η γυναίκα αυτού του ζευγαριού δεν γέννησε το μωρό ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό; Αντίθετα, ένα βρέφος στην αγκαλιά γονέων του ίδιου φύλου -ιδίως δύο ανδρών- θα αποτελούσε προφανώς κόκκινο πανί.
Σε μια ακόμη συντηρητική στροφή της κοινωνικής πολιτικής της Ιταλίας, οι ετεροφυλόφιλοι γονείς μπορούν συχνά να παρακάμψουν το νόμο όταν επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα παιδί, τα ομόφυλα ζευγάρια, και ιδιαίτερα οι άνδρες, θα είναι πιο εμφανή και ευάλωτα στον έλεγχο.
Η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει μια λιγότερο δεκτική στάση απέναντι στην παρένθετη μητρότητα από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πρακτική αυτή είναι ευρέως νόμιμη. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, απαγορεύουν την εγχώρια παρένθετη μητρότητα. Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, οι οικογένειες που χρησιμοποιούν διεθνή παρένθετη μητρότητα μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εγγραφή των νεογέννητων παιδιών τους ως πολιτών. Άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – έχουν απαγορεύσει διοικητικά σε ζευγάρια να επιδιώκουν διασυνοριακή παρένθετη μητρότητα, αλλά έχουν σταματήσει να ψηφίζουν ολοκληρωμένους νόμους.