Ενδεχόμενο για δολοφονία του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς-Στη Βηρυτό εθεάθη τελευταία φορά

Ανησυχίες προκαλούνται στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή σχετικά με την τύχη του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Εσμαήλ Κανί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τρεις ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κανί εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε μεταβεί για να στηρίξει τη Χεζμπολάχ, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες από τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Από τότε, όμως, κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις αυτών των ημερών.

Η Δύναμη Κουντς, μια ελίτ μονάδα του IRGC, είναι υπεύθυνη για τις υπερπόντιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν και έχει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στην περιοχή. Ο Κανί ανέλαβε τη θέση του διοικητή το 2020, μετά την εξόντωση του προκατόχου του, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ. Έκτοτε, αποτελεί κεντρική μορφή στον συντονισμό των επιχειρήσεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η σιωπή από το Ιράν σχετικά με την τύχη του Κανί έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις του IRGC, με έναν ανώνυμο αξιωματικό της Δύναμης Κουντς που βρίσκεται στη Βηρυτό να αναφέρει ότι η έλλειψη ενημέρωσης από την Τεχεράνη «προκαλεί πανικό» στους στρατιωτικούς. Το ίδιο άτομο σημείωσε πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Κανί, αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την επιρροή του Ιράν στην περιοχή και θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του.

Η Τεχεράνη, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, ούτε έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις φήμες περί θανάτου του Κανί. Η έλλειψη πληροφοριών έχει πυροδοτήσει πληθώρα θεωριών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το Ιράν προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση εσωτερικά πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σιωπή ίσως να αποσκοπεί στη διαφύλαξη της επιχειρησιακής ασφάλειας του Κανί, αποκρύπτοντας τις κινήσεις του από το κοινό.

Οι αναφορές για πιθανό θάνατο του Κανί έρχονται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ και άλλων ιρανικών θέσεων σε Λίβανο και Συρία. Το IRGC έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους συμμάχους του στην περιοχή, και μια πιθανή επιβεβαίωση του θανάτου του Κανί θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή απάντηση από την πλευρά του Ιράν.

Για την ώρα, η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του Κανί έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τόσο τις δυνάμεις του Ιράν όσο και τους περιφερειακούς συμμάχους του. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θεωρούνται κρίσιμες για την τύχη της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης θα καθορίσουν το μέλλον της στρατιωτικής της παρουσίας στον Λίβανο και τη Συρία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης