Συγγνώμη αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα. Αυτή περίπου είναι η απάντηση της κυβέρνησης της Μογγολίας στην κριτική ότι δεν προχώρησε στην εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που από χθες βρίσκεται στη χώρα για επίσημη επίσκεψη.
Σε δήλωση του προς το Politico, εκπρόσωπος της μογγολικής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε θέση ενεργειακής εξάρτησης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να βάλει χειροπέδες στον Πούτιν υπακούοντας στο ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Η Μογγολία εισάγει το 95% των προϊόντων πετρελαίου της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από την γειτονιά μας. Οι εισαγωγές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ύπαρξής μας και του λαού μας», είπε ο εκπρόσωπος.
«Η Μογγολία διατήρησε πάντα πολιτική ουδετερότητας σε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Μογγολία, μια απέραντη χώρα πλην όμως μόλις 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε ένα άβολο γεωγραφικό σημείο περικλειόμενη από τη Ρωσία και την Κίνα.
Προσπαθεί δε να ισορροπεί σε ένα διπλωματικά τεντωμένο σκοινί για να μην στενοχωρήσει κάποιον από τους ισχυρούς γείτονές της με τους οποίους έχει μακρείς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς. Φαίνεται δε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης του Ουλάν Μπατόρ (πρωτεύουσας της Μογγολίας) στις σχέσεις της με τον ισχυρό εταίρο.
Η Μογγολία, ωστόσο, είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον Μάρτιο του 2023 είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την μεταφορά παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσία.
Νομικός εμπειρογνώμονας είχε δηλώσει στο Politico ότι η Μογγολία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει καταγγελία για ατην αδράνειά της.