Σκηνικό διάλυσης επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), καθώς η πρεμιέρα της συζήτησης για το επικείμενο συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου θα εγκριθούν ή μη οι καταστατικές αλλαγές στο κόμμα, υπήρξε επεισοδιακή.
Το πολιτικό θερμόμετρο έδειξε «κόκκινο», όταν η πλευρά των στελεχών που ανήκουν στη «φρουρά Τσίπρα» προχώρησαν σε μια σειρά παρατηρήσεων για το επικείμενο Συνέδριο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει κεντρική εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής Καταστατικού, ούτε και η πλευρά της πλειοψηφίας έχει αποτυπώσει τις ακριβείς τις θέσεις απέναντι στις κυοφορούμενες αλλαγές.
Κατά πληροφορίες, στελέχη των «8» που ανήκουν στην «φρουρά Τσίπρα» έθεσαν τεχνικά ζητήματα, όπως ότι δεν υπάρχουν κείμενα για το Συνέδριο του κόμματος, ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το συνέδριο είναι διαρκές ή έκτακτο, ότι δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο προτάσεων του Προέδρου για τις αλλαγές στο κόμμα, αλλά και ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μόνο 20 ημερών και παρόμοια τεχνικού τύπου θέματα.
Μάλιστα, είχαν μιλήσει λίγοι μόνο από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων οι Σωκράτης Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης δεν παρακολουθούσε από την αρχή την συνεδρίαση, η οποία εξελισσόταν διαδικτυακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, όταν μιλούσε η βουλευτής Γιώτα Πούλου, ο κ. Κασσελάκης παρενέβη, λέγοντας, κατά πληροφορίες, πως «σε όποιον αρέσει», και σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει, δείχνοντας την έξοδο από το κόμμα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πρώτη από την ψηφιακή συνεδρίαση η Όλγα Γεροβασίλη, για να ακολουθήσει όλη η «φρουρά Τσίπρα», μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης κά.
Μάλιστα, τα βέλη στράφηκαν ειδικά κατά των Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου γιατί αμφισβητούσαν την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, προκειμένου να μην συμπέσει με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, εξελήφθη από τον κ. Κασσελάκη ως «γραμμή ήττας», καθώς εκτίμησε πως το κόμμα του λειτουργεί ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα των υπολοίπων.
Κατόπιν όλων αυτών, με παρέμβασή του ο Νίκος Παππάς ζήτησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση και να ανακαλέσει ο Πρόεδρος, αν και τα στελέχη που πρόσκεινται στους «87» είχαν ήδη αποχωρήσει.