Τουλάχιστον 22 χωρικοί δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα στον Νίγηρα, σε επιθέσεις ενόπλων μετακινούμενων με μοτοσικλέτες, στην περιφέρεια Τιλαμπερί, κοντά στη μεθόριο με το Μαλί, όπως ανέφεραν χθες πηγές στην περιοχή.
Κάτοικος της γειτονικής κοινότητας Τοντικιουιντί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ένοπλοι» κινούμενοι με μοτοσικλέτες «άνοιξαν πυρ εναντίον χωρικών» στην κοινότητα Τακουμπάτ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τελετή βάπτισης, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους. «Κατόπιν, οι δράστες πήγαν στα περίχωρα της Τακουμπάτ, όπου σκότωσαν άλλους επτά ανθρώπους», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το El Maestro TV επιβεβαίωσε τον «μακάβριο απολογισμό 22 αθώων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν άνανδρα και αναίτια».
Ο Νίγηρας βρίσκεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος στο δυτικό του τμήμα. Η στρατιωτική χούντα, που κατέλαβε την εξουσία πριν από δυο και πλέον χρόνια, δεν έχει μπορέσει να βάλει τέλος στην κρίση. Παρά τη μαζική ανάπτυξη στοιχείων των ενόπλων δυνάμεων στην Τιλαμπερί, περιοχή που γειτονεύει με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, οι επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές συνεχίζονται, βάζοντας στο στόχαστρο πολίτες και στρατιωτικούς αδιακρίτως.
Ο Νίγηρας και οι γείτονές του, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, όπου έχουν την εξουσία επίσης στρατιωτικοί, εγκαθίδρυσαν τη Συμμαχία Κρατών του Σαχέλ (ΣΚΣ) και σχημάτισαν κοινή δύναμη ταχείας αντίδρασης 5.000 ανδρών, για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών οργανώσεων».