Έσπασε το φράγμα των 3.000 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, μέσω Facebook, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μιανμάρ, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.003, ενώ άλλοι 4.515 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 351 αγνοούνται.
Στην ανάρτησή της η ιαπωνική πρεσβεία πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 53 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας στη Μιανμάρ, ενώ περισσότεροι από 1.900 διασώστες έχουν σταλεί στη χώρα από 15 κράτη, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Ο σεισμός των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Έξι περιοχές της χώρας όπου ζουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πλέον πληγείσες, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες να έχουν ισοπεδωθεί και τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και κατάλυμα.
Προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις
Στο μεταξύ προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη χώρα οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας. Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από την Κυριακή και ως τις 11 Απριλίου αναμένονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη Μιανμάρ σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό, όπως το Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και το Ναϊπιντάου.
«Έρχεται βροχή και ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι» στα συντρίμμια δήλωσε διασώστης. «Και ειδικά στο Μάνταλεϊ, αν αρχίσει να βρέχει, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι θα πνιγούν, ακόμη κι αν είχαν επιβιώσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε επιχειρήσεις κατά ενόπλων αντάρτικων οργανώσεων. Η κατάπαυση του πυρός έχει «στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών ανακούφισης και ανοικοδόμησης και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά τον σεισμό της Παρασκευής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα μεταβεί σήμερα στη Μπανγκόκ για να συζητήσει την απάντηση στον σεισμό στο πλαίσιο της συνόδου της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bimstec), στην οποία συμμετέχουν το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Ινδία, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.
22 οι νεκροί στην Ταϊλάνδη
Υπενθυμίζεται ότι η Μπανγκόκ επλήγη επίσης από τον φονικό σεισμό. Στην πόλη αναζητούν ακόμη επιζώντες κάτω από ένα βουνό συντρίμμια, μετά την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων. Οι διασώστες χρησιμοποιούν μπουλντόζες και εκσκαφείς προσπαθώντας να σπάσουν 100 τόνους τσιμέντου για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 15 εργάτες νεκροί, ενώ 72 εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 22.
Ο εμφύλιος πόλεμος
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Στη χώρα παραμένουν ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.