[AP Photo/Mary Altaffer]
Μπορεί το πρόσωπό του να μην ήταν ευρέως γνωστό, όμως το όνομά του συνδέθηκε με μερικές εμβληματικές κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές στιγμές. Ο Μάρσαλ Μπρίκμαν, συνσεναριογράφος των αριστουργηματικών «Annie Hall» και «Manhattan» του Γούντι Αλεν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.
Η πρώτη συνεργασία του Μπρίκμαν με τον Γούντι Αλεν ήρθε το 1973, με την ταινία «Υπναράς», ενώ το 1977 ακολούθησε το πολυβραβευμένο «Annie Hall», μία από τις πιο διαχρονικές κωμωδίες όλων των εποχών, που παρακολουθούσε τον κύκλο της ερωτικής σχέσης δύο νευρωτικών Νεοϋορκέζων. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Οσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Γυναικείου ρόλου στην Νταϊάν Κίτον, Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Γούντι Αλεν και Καλύτερου Σεναρίου.
Βόλτες, συζητήσεις, γράψιμο και «σβήσιμο» στο Elaine’s
Μπρίκμαν και Αλεν συνεργάστηκαν εκ νέου και στο εξίσου σπουδαίο «Manhattan», το 1979, ένα ασπρόμαυρο «ερωτικό γράμμα» στη Νέα Υόρκη. Η ταινία απέσπασε επίσης σημαντικές βραβεύσεις.
Μιλώντας το 2011 στο Writers Guild Foundation, ο Μπρίκμαν είχε περιγράψει τη συνεργασία του με τον Γούντι Αλεν ως κάτι που του άλλαξε τη ζωή. «Υπάρχει πάντα ένα θεραπευτικό κομμάτι στη συγγραφή», είχε πει επίσης στην ίδια συνέντευξη.
Ο Γούντι Αλεν είχε μιλήσει στο παρελθόν για τη συνεργασία του με τον Μπρίκμαν, με τον οποίο ήταν γείτονες στη Νέα Υόρκη. «Συνήθως ερχόταν στο σπίτι το πρωί. Δεν γράφαμε. Κουβεντιάζαμε για τις σκηνές και τους χαρακτήρες και σιγά σιγά δημιουργούνταν τα προσχέδια».
Στο τέλος της ημέρας, οι δύο άνδρες κατέληγαν στο φημισμένο στέκι Elaine’s για να δειπνήσουν και να συνεχίσουν τις συζητήσεις του για τα κινηματογραφικά τους σχέδια.
Ο Αλεν είχε αποκαλύψει, μάλιστα, και την πρώτη εκδοχή τίτλου για την ταινία «Annie Hall» στην οποία είχαν καταλήξει με τον Μπρίκμαν. Ο τίτλος θα ήταν «Anhedonia» (σ.σ. ανηδονία), αλλά εντέλει αντικαταστάθηκε από το όνομα της ηρωίδας την οποία υποδυόταν η Νταϊάν Κίτον.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν από την κωμωδία, αλλά αυθεντικά αστείοι άνθρωποι είναι λίγοι. Ο Μάρσαλ ήταν ένας αυθεντικά αστείος άνθρωπος», είχε δηλώσει ο Γούντι Αλεν μιλώντας για τον άλλοτε συνεργάτη του.
Marshall Brickman, a writer whose show business career ranged across movies, late-night television comedy and Broadway, has died at 85. https://t.co/3QQDIkBBfg
— New York Times Arts (@nytimesarts) December 1, 2024
Τύχη
Ο Μάρσαλ Μπρίκμαν γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1939 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν μουσική και επιστήμη. «Δύο άχρηστα χαρτιά, αντί για ένα», είχε πει για τις σπουδές του.
Σε νεαρή ηλικία, έπαιζε κιθάρα σε συγκροτήματα και αργότερα μπάντζο μαζί με τον Τζον και τον Μισέλ Φίλιπς στο σχήμα «New Journeymen». Μόλις ο Μπρίκμαν αποχώρησε, οι «New Journeymen» συνεργάστηκαν με τους Mamas & the Papas. Μπορεί σε αυτή την καμπή της ζωής του ο Μπρίκμαν να είχε σταθεί μάλλον άτυχος, όμως η τύχη θα του χαμογελούσε μακάβρια λίγα χρόνια μετά, όταν ένα βράδυ, ενώ ήταν καλεσμένος στο σπίτι της Σάρον Τέιτ στο Μπέβερλι Χιλς, άλλαξε σχέδια την τελευταία στιγμή και βρέθηκε στο Μαλιμπού. Ηταν το βράδυ που η οικογένεια Μάνσον δολοφόνησε τη Σάρον Τέιτ.
Ηδη τότε, ο Μπρίκμαν είχε ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα γράφοντας τηλεοπτικά νούμερα. Μέσω της τηλεόρασης ήρθε και το «κονέ» με τον Γούντι Αλεν, ο οποίος επίσης «σκάρωνε» τότε αστεία για εκπομπές.
Στη δεκαετία του ’80, ο Μπρίκμαν πειραματίστηκε και στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η ταινία «Simon» με τον Αλαν Αρκιν θεωρείται η πιο σημαντική. Αργότερα, ενώ το σκάνδαλο της σχέσης του Γούντι Αλεν με τη θετή κόρη τής τότε συντρόφου του, Μία Φάροου, αλλά και οι καταγγελίες για κακοποίηση της Ντίλαν Φάροου μονοπωλούσαν την προσοχή των ταμπλόιντ, ο Μπρίκμαν συνεργάστηκε εκ νέου με τον Αλεν στο σενάριο της ταινίας «Μυστηριώδεις Φόνοι στο Μανχάταν». Η τελευταία σεναριακή δουλειά του Μπρίκμαν ήρθε το 1994 με την ταινία «Intersection», ένα ερωτικό θρίλερ με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τη Σάρον Στόουν. Στη νέα χιλιετία, οι σημαντικότερες δουλειές του Μπρίκμαν ήρθαν μέσω του Μπρόντγουεϊ.
Η καριέρα δεν ήταν κάτι που άγχωνε τον Μπρίκμαν. Απλώς, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στους New York Times, όταν ήταν 20 ετών πήρε πολλές αποφάσεις για τη ζωή του με κριτήριο το πόσο νωρίς θα έπρεπε να ξυπνάει το πρωί. Τελικά, παροτι ο ίδιος πίστευε πως η τύχη ευνοεί τους καλά προετοιμασμένους, ίσως, έπειτα από τη μακρά καλλιτεχνική του διαδρομή, να υιοθετούσε το γουντιαλενικό «δόγμα» ότι στη ζωή είναι σημαντικό κανείς να είναι τυχερός.
Με πληροφορίες από New York Times