• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

MARC: Υπερδιπλάσιο ποσοστό η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ

Κ.Π. από Κ.Π.
1 Δεκεμβρίου 2025
σε Πολιτική
5
0
Interview: ΝΔ με 25,8%–2η η Πλεύση Ελευθερίας-«Kατρακυλά» στο 5% ο ΣΥΡΙΖΑ
8
SHARES
129
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε δημοσκοπικά ποσοστά αρκετά υψηλότερα από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης ωθεί τη Νέα Δημοκρατία η αλλαγή ατζέντας που έφεραν οι ενεργειακές συμφωνίες του Ζαππείου, στις αρχές του μήνα: στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι πλέον στο 31% σύμφωνα με τη μέτρηση της Marc που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται 23,4 μονάδες του Νίκου Ανδρουλάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αφού επιλέγεται από το 31,2% των ερωτηθέντων.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Μητσοτάκης για 2026: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα

Il Foglio για Πιερρακάκη: «Μια βαθιά ευρωπαϊκή ιστορία»

10 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τιμόνι της ΝΔ

Η αλλαγή κλίματος και ατζέντας είναι εμφανής στη δημοσκόπηση: τόσο η αναγγελία της έναρξης γεωτρήσεων για ελληνικά κοιτάσματα όσο και η ανανέωση της προοπτικής κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπως και η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου για τη μεταφορά αμερικανικού LNG από τη χώρα μας ως και την Ουκρανία βρίσκουν ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση που ξεπερνά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του δείγματος -ηλικιακές, κομματικές, ιδεολογικές- το 50%.

Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία δείχνει να επιστρέφει -κατά πλειοψηφία- στην κοινή λογική: είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τα ΕΛ.ΤΑ. ένας στους δύο συμφωνεί να περιοριστεί ο αριθμός των καταστημάτων, αλλά ζητούν να υπάρχει εξυπηρέτηση με άλλον τρόπο για όσους εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. Ανάλογο είναι το κλίμα και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σημαντικά -διακομματικά- ποσοστά ψηφοφόρων να μιλούν και για τις ευθύνες των εκάστοτε υπουργών, αλλά και για τις ευθύνες εκείνων που έπαιρναν επιδοτήσεις χωρίς να έχουν παραγωγή, είτε φυτική είτε ζωική.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ
Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ
Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ
Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ

Πάνω κατά 2,7 μονάδες από τις ευρωεκλογές η Ν.Δ.

H Ν.Δ. μετρήθηκε στο 31% στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή 2,7 μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές του 2024, με το ΠΑΣΟΚ σταθερό στο 14%: παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφάνισε μια μικρή άνοδο στην πρόθεση ψήφου και στα ποιοτικά στοιχεία, δεν δείχνει ότι μπορεί να απειλήσει το κυβερνών κόμμα, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης.

Η μέτρηση της Marc παραπέμπει σε μία οκτακομματική Βουλή, με την Πλεύση Ελευθερίας με 10% στην τρίτη θέση αλλά με συνεχιζόμενη πτωτική πορεία (απώλειες 0,8 της μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο) και την Ελληνική Λύση με ελαφρά άνοδο να την ακολουθεί με διαφορά 0,3 της μονάδας, πολύ κοντά σε διψήφια ποσοστά.
Η Marc δίνει ανοδικό το ΚΚΕ στο 9%, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ οριακά, στο 7,2% από 7% τον Οκτώβριο. Μικρή πτώση 0,2 της μονάδας, αλλά άνετα εντός Βουλής το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οριακά το ΜέΡΑ25. Αντίθετα, παρά τη μικρή άνοδο των ποσοστών της η Νίκη μένει στο 2,7%, ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι τα νούμερα για το κόμμα Κασσελάκη και τη Νέα Αριστερά.

Υπέρ της σταθερότητας το 44,5%
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση φτάνει στο 32,1%, ενώ στο δίλημμα «σταθερότητα ή πολιτική αλλαγή», παρότι ένας στους δύο πολίτες θέλει αλλαγή, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 44,5% τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής, δηλαδή της σταθερότητας, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τη Ν.Δ., ειδικά σε περίπτωση δεύτερων εκλογών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κατανομή εκείνων που τάσσονται υπέρ της βελτίωσης της κυβερνητικής απόδοσης και της πολιτικής σταθερότητας είναι περίπου ομοιόμορφη τόσο μεταξύ ανδρών και γυναικών (44,8% και 44,3%) όσο και μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών: σύμφωνα με τη μέτρηση, είναι 43% στις ηλικίες από 17 ως 44, ανεβαίνει ελαφρά στο 43,7% στις ηλικίες 45-64 και φτάνει στο 47,6% στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές επιλογές εκείνων που ψηφίζουν σταθερότητα, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται το 79,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023, το 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 12,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το 10,9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, στην «πίτα» των αναποφάσιστων -που μειώθηκαν κατά 2 μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου- κυρίαρχο μερίδιο εξακολουθούν να έχουν εκείνοι που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι από τη μέτρηση της Marc δεν προκύπτει «εκλογική ψυχολογία» στην ελληνική κοινωνία – έχει όμως ενδιαφέρον ότι μέσα σε λιγότερο από 40 ημέρες καταγράφεται άνοδος κατά 1,2 μονάδες του «αναχωρητισμού» των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ

Η μάχη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς
Ενδιαφέρον έχει η καμπύλη της απήχησης των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ανάλογα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση: η Ν.Δ. διατηρεί ηγεμονικά ποσοστά μεταξύ εκείνων που αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» ή «κεντροδεξιοί», με ποσοστά άνω του 54%, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι μονοψήφια.

Μεγάλη μάχη δίνει η Ν.Δ. και διατηρεί ελαφρό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ στον χώρο του Κέντρου – ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται καθαρά στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, με δεύτερη την Πλεύση Ελευθερίας και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο έχει χάσει τον χώρο της Αριστεράς, όπου πλέον κυριαρχεί το ΚΚΕ με 32,3% έναντι 15,9% της Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν «χωρίς ταύτιση», στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 19%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 11,9% και έπεται η Πλεύση Ελευθερίας με 9,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει μόλις 6,4%.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ

Το «κόμμα Τσίπρα»
Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, στο πολιτικό σκηνικό υπάρχουν «εκκρεμότητες» που έχουν να κάνουν με την προαναγγελία δημιουργίας νέων σχημάτων: στο πλαίσιο αυτό, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 26,1% του δείγματος της Marc δηλώνει ότι θεωρεί τη δημιουργία ενός «κόμματος Τσίπρα» ευκαιρία για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.

Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 62,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 -δηλαδή λίγο πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού σώματος των τελευταίων εθνικών εκλογών-, κάτι που βάζει αμέσως τον πρώην πρωθυπουργό στην τρίτη ή και στη δεύτερη θέση, αν η απάντηση που δίνουν οι ψηφοφόροι αυτοί εκληφθεί ως δυνητική ψήφος σε ένα «κόμμα Τσίπρα». Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη ότι ανάλογη θέση εκφράζει και το 22,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή γύρω στις 2,5 μονάδες, είναι προφανές ότι διευρύνονται οι προοπτικές ενός «κόμματος Τσίπρα», παρότι είναι σαφές ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Στο σύνολο του δείγματος, το 19,6% καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, ενώ το 59,8% τον προτρέπει να μείνει εκτός πολιτικής και το 13,6% να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, παρότι, όπως φάνηκε με την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ο ίδιος έχει κόψει τις γέφυρες.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ
Ολόκληρη η δημοσκόπηση MARC για το ΘΕΜΑ - Γιατί ανέβηκε η ΝΔ, τι λένε για τον Τσίπρα και τον Σαμαρά , για τις ενεργειακές συμφωνίες και για τα ΕΛΤΑ

Εχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ εκείνων που τον καλούν να κάνει κόμμα είναι το 27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 24,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι προσδοκούν μέσω μιας τέτοιας κίνησης να μειώσουν τις πιθανότητες εκλογικής κυριαρχίας της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, το 14,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023, δηλαδή γύρω στις 5,5 μονάδες εκείνου του εκλογικού σώματος, είναι υπέρ της δημιουργίας κόμματος Σαμαρά, αλλά το σχετικό ποσοστό πέφτει μόλις στο 4,4% μεταξύ εκείνων που δηλώνουν σήμερα πρόθεση ψήφου στο κυβερνών κόμμα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι την ίδια άποψη έχει ένας στους τρεις ψηφοφόρους του Κυριάκου Βελόπουλου.

Share3Tweet2
Κ.Π.

Κ.Π.

Προτείνουμε για εσάς:

Μητσοτάκης για 2026: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα

11 Ιανουαρίου 2026
0
126
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Η Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli–Το Ισραήλ κινδυνεύει να αποξενωθεί από τους συμμάχους του»

Με την πρώτη του εβδομαδιαία ανασκόπηση για το 2026 στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πλαίσιο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για τη νέα χρονιά, εστιάζοντας τόσο στις...

ΠερισσότεραDetails

Il Foglio για Πιερρακάκη: «Μια βαθιά ευρωπαϊκή ιστορία»

10 Ιανουαρίου 2026
0
128
Πιερρακάκης: Το Δημόσιο παραιτείται από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι

Υπό τον τίτλο «Κυριάκος Πιερρακάκης μία βαθιά ευρωπαϊκή ιστορία» (Kyriakos Pierrakakis, a profoundly European story) η διαδικτυακή έκδοση του ιταλικού μέσου μαζικής ενημέρωσης Il Foglio, φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα...

ΠερισσότεραDetails

10 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τιμόνι της ΝΔ

10 Ιανουαρίου 2026
0
126
10 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τιμόνι της ΝΔ

Για συμβόλαιο αλήθειας με τον λαό μίλησε ο πρωθυπουργός στο Μοσχάτο με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ευχαριστώντας τα...

ΠερισσότεραDetails

Εξηγήσεις ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο για το βίντεο με διαλόγους Χριστοδουλίδη για μίζες

8 Ιανουαρίου 2026
0
127
Εξηγήσεις ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο για το βίντεο με διαλόγους Χριστοδουλίδη για μίζες

Η διαρροή βίντεο στα social media, το οποίο συνδέει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με επιχειρηματικά και ενεργειακά συμφέροντα, προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου....

ΠερισσότεραDetails

Νέο “φάουλ” Καιρίδη στη Βουλή προς Κωνσταντοπούλου: «Άσε μας καλέ κουκλίτσα μου!» Η συγγνώμη Δένδια(VIDEO)

8 Ιανουαρίου 2026
0
126
Νέο “φάουλ” Καιρίδη στη Βουλή προς Κωνσταντοπούλου: «Άσε μας καλέ κουκλίτσα μου!» Η συγγνώμη Δένδια(VIDEO)

Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια  μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπουλου και του , με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να αντιδρά, λέγοντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας «Άσε μας καλέ...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Εκλογές στη Γερμανία: «Μεγάλο συνασπισμό» CDU/CSU-SPD δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Εκλογές στη Γερμανία: «Μεγάλο συνασπισμό» CDU/CSU-SPD δείχνει νέα δημοσκόπηση

    29 Δεκεμβρίου 2024
    127
    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό- Είχαν στόχο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό- Είχαν στόχο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

    17 Νοεμβρίου 2023
    129
    Νέος πρόεδρος στη Super League ο Μηνάς Λυσάνδρου

    Νέος πρόεδρος στη Super League ο Μηνάς Λυσάνδρου

    5 Ιανουαρίου 2024
    128

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Left Corner
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.