• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Λινού για παρένθετη κύηση: Οι κίνδυνοι για τα δικαιώματα των παιδιών είναι ίδιοι με ομόφυλους ή με ετερόφυλους γονείς

Molonoti από Molonoti
2 Φεβρουαρίου 2024
σε Πολιτική
5
0
Λινού για παρένθετη κύηση: Οι κίνδυνοι για τα δικαιώματα των παιδιών είναι ίδιοι με ομόφυλους ή με ετερόφυλους γονείς
8
SHARES
129
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για το θέμα της παρένθετης κύησης μίλησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού. Η κυρία Λινού εξήγησε όσα ορίζει η νομοθεσία στη χώρα μας για τον συγκεκριμένο τύπο αναπαραγωγής και εξέφρασε τις ανησυχίες της ως προς τις γυναίκες που αποφασίζουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Συρίας” είπε ο Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ

Νέες δηλώσεις Βορίδη για τις κατηγορίες σε βάρος του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι υποστηρίζει

Άλλαξαν οι τρεις Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων-Αλλαγές και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών που γεννώνται μέσω παρένθετης κύησης, ξεκαθαρίζοντας πως «τα δικαιώματα όλων των παιδιών είναι ίδια, πρέπει να τηρούνται από όλους και έχουν καθορισθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1948» και αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως «για ορισμένες περιπτώσεις οι διαδικασίες είναι πολύ περισσότερο περίπλοκες, ιδιαίτερα αν υπεισέρχονται διεθνείς διευθετήσεις».

Όσο για τη στάση της, γενικά, απέναντι στο θέμα της παρένθετης κυήσης, η κ. Λινού σημείωσε στο “protothema.gr”, πως είναι απολύτως απαραίτητη η σοβαρή αναθεώρηση της νομοθεσίας, ώστε να ακολουθεί τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών και να διασφαλίζει με αυστηρότητα τα δικαιώματα του συνόλου των παιδιών, των εμπλεκόμενων γυναικών, αλλά και των υποψήφιων γονέων.

Έχετε θέσει διάφορα θέματα σχετικά με το θεσμό της Παρένθετης Κύησης. Γιατί;
Η παρένθετη κύηση είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης επιστημονικής προσπάθειας στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ικανοποίηση της επιθυμίας πολλών ανθρώπων να αποκτήσουν παιδί.

Στη χώρα μας, η παρένθετη κύηση είναι νόμιμη από το 2002 για ετερόφυλα ζευγάρια και άγαμες γυναίκες. Απαιτεί δικαστική άδεια, που εκδίδεται για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά από παράλληλη αίτηση τόσο από την υποψήφια παρένθετη γυναίκα όσο και από το υποψήφιο ζευγάρι ή την υποψήφια άγαμη γυναίκα. Οι προϋποθέσεις για την έκδοση της άδειας καθορίζονται από τον Νόμο 3089/2002 και τις τροποποιήσεις του, καθώς και από αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Ένα από τα κύρια θέματα που με ανησυχούν είναι η διασφάλιση της κάλυψης των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στη διαδικασία μιας παρένθετης κύησης και του συνεπακόλουθου τοκετού (παρένθετη γυναίκα, αιτούντες γονείς ή γονεύς, δότες γενετικού υλικού, παιδί ή παιδιά που θα γεννηθούν). Διευκρινίζω ότι οι ανησυχίες αυτές δεν σχετίζονται με το δικαίωμα στο γάμο, των ομόφυλων ζευγαριών.

Ανησυχείτε για την εκμετάλλευση των γυναικών όπως και οι περισσότερες γυναικείες οργανώσεις ή για κάτι άλλο;
Σαφώς, η πιθανή εμπορευματοποίηση της γυναίκας είναι ένας σοβαρότατος υπαρκτός κίνδυνος. Υπάρχουν όμως και σωρεία άλλων δικαιωμάτων της γυναίκας, τα οποία είναι πιθανόν να καταπατηθούν, καθώς και κίνδυνοι που μπορούν να την απειλήσουν, αν η νομοθεσία που εφαρμόζεται δεν είναι επαρκώς λεπτομερής και αυστηρή.

Παράλληλα, με ανησυχεί πολύ όμως η πιθανότητα να καταπατηθούν θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, τα οποία δικαιώματα έχουν καθορισθεί από παγκόσμιους οργανισμούς και κυρίως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την UNICEF. Επιγραμματικά, θα μπορούσα να αναφερθώ στις οδηγίες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, τις Αρχές της Βερόνας, αλλά και στις ειδικές αναφορές του εισηγητή του ΟΗΕ για θέματα των παιδιών που γεννώνται με τη διαδικασία της παρένθετης κύησης. Εκεί, αναφέρονται συγκεκριμένοι κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος της πώλησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και πορνογραφίας. Οι ίδιοι οργανισμοί επισημαίνουν άλλα δικαιώματα των παιδιών που είναι πιθανό να καταπατηθούν, όπως το δικαίωμα της ιθαγένειας, της ταυτότητας και της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα του παιδιού, τις σχέσεις με την οικογένειά του, το όνομα και την προέλευσή του.

Οι οργανισμοί αυτοί επισημαίνουν επίσης την υποχρέωση των κρατών να εξασφαλίζουν νομοθετικά τα δικαιώματα των παιδιών που θα γεννηθούν με παρένθετη κύηση, πριν καν γεννηθούν, και τονίζουν ότι σήμερα η παγκόσμια νομοθεσία δεν παρέχει διασφαλίσεις που απαντούν στις ανάγκες των παιδιών, τα οποία γεννώνται μέσω παρένθετης κύησης, ούτε σε τοπικό επίπεδο ούτε πολύ περισσότερο με διεθνείς διευθετήσεις.

Πώς βλέπουν αυτό το θέμα οι επιστήμονες συνάδελφοί σας στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Νομίζω ότι οι επιστήμονες αυτήν τη στιγμή ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους στην υγεία της παρένθετης μητέρας και για την πλήρη κατανόηση από μέρους της των κινδύνων που θα διατρέξει. Εκτός από τους συνήθεις κινδύνους (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αιμορραγία, υπέρταση και εκλαμψία, κατάθλιψη μετά τον τοκετό), για μια νέα συνήθως, γυναίκα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντική ανικανότητα τεκνοποίησης.

Δύο πιθανές λύσεις έχουν συζητηθεί, εκτός από την προστασία από εκμετάλλευση και το trafficking που είναι πέραν κάθε συζήτησης. Πρώτον, η μελλοντική παρένθετη γυναίκα να έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί στο παρελθόν και δεύτερον, να καλύπτεται από νομικό σύμβουλο απολύτως ανεξάρτητο από τους νομικούς της οικογένειας και να επικοινωνεί επαρκώς στη γλώσσα με το άτομο/α που θα της εξηγήσουν λεπτομερώς τους ιατρικούς και νομικούς κινδύνους που θα αποδεχθεί ενυπόγραφα.

Ακούσαμε ότι αναφερθήκατε σε διεθνείς οργανισμούς και τη θέση τους σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που γεννώνται μέσω παρένθετης κύησης. Διαφέρουν από τα δικαιώματα των υπόλοιπων παιδιών;
Τα δικαιώματα όλων των παιδιών είναι ίδια, πρέπει να τηρούνται από όλους και έχουν καθορισθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1948. Όμως για ορισμένες περιπτώσεις οι διαδικασίες είναι πολύ περισσότερο περίπλοκες, ιδιαίτερα αν υπεισέρχονται διεθνείς διευθετήσεις. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, ο νόμος επέτρεπε παρένθετη κύηση όταν τόσο η παρένθετη κυοφορούσα όσο και οι αιτούμενοι μέλλοντες γονείς ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Με τις διάφορες τροπολογίες, όμως, σήμερα, μπορούν και οι δύο πλευρές ενδιαφερόμενων να είναι προσωρινοί κάτοικοι Ελλάδος και συχνά η μόνη απόδειξη που απαιτείται είναι υπεύθυνη δήλωση ότι κατοικούν προσωρινά στην Ελλάδα.

Αναφέρεστε μόνο στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών ή και στα ετερόφυλα ζευγάρια;
Η παρένθετη κύηση θέτει ως προς τα δικαιώματα των παιδιών ακριβώς τα ίδια θέματα και κινδύνους ανεξάρτητα αν οι γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά είναι ομόφυλοι ή ετερόφυλοι. Είναι αυτονόητο, ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν.

Θα προτείνατε την απαγόρευση της παρένθετης κύησης στη χώρα μας όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Όντως, η παρένθετη κύηση απαγορεύεται αυστηρά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε χώρες που έχουν πιο φιλελεύθερη νομοθεσία από εμάς σε θέματα γάμου και οικογενειακού δικαίου. Πιθανά, η πολυπλοκότητα του θεσμού και των ηθικών προβλημάτων που προκύπτουν να τους έχει ωθήσει να την απαγορεύουν προς το παρόν. Είναι όμως μια εντυπωσιακή μέθοδος που καλύπτει μία έντονη επιθυμία που πιθανά δεν καλύπτεται με πιο παραδοσιακούς τρόπους. Θεωρώ, πάντως, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η σοβαρή αναθεώρηση της νομοθεσίας, ώστε να ακολουθεί τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών και να διασφαλίζει με αυστηρότητα τα δικαιώματα του συνόλου των παιδιών, των εμπλεκόμενων γυναικών, αλλά και των υποψήφιων γονέων.

Tags: Πολιτική
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Συρίας” είπε ο Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ

18 Ιουλίου 2025
0
125
Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ εν ευθέτω χρόνω

"Πρέπει να τηρηθούν όλα τα διεθνή πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να νιώθουν ασφαλείς όλοι οι κάτοικοι της Συρίας" επεσήμανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας την κυβερνητική...

ΠερισσότεραDetails

Νέες δηλώσεις Βορίδη για τις κατηγορίες σε βάρος του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι υποστηρίζει

16 Ιουλίου 2025
0
127
Νέες δηλώσεις Βορίδη για τις κατηγορίες σε βάρος του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι υποστηρίζει

"Με κατηγορούν για περίοδο που δεν ήμουν υπουργός και γιατί ζήτησα παραίτηση υφισταμένου" απαντά με ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, στις κατηγορίες που του αποδίδουν ΠΑΣΟΚ,...

ΠερισσότεραDetails

Άλλαξαν οι τρεις Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων-Αλλαγές και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

15 Ιουλίου 2025
0
127
Άλλαξαν οι τρεις Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων-Αλλαγές και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Σαρωτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τις αλλαγές στους Γενικούς Γραμματείες υπουργείων, τις οποίες ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αλλαγή και των...

ΠερισσότεραDetails

Στην Αθήνα προσκάλεσε ο Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του

15 Ιουλίου 2025
0
126
Αποστρατεύονται 581 υπαξιωματικοί «εκτός οργανικών θέσεων» που έμεναν στις Ενοπλες Δυνάμεις με ειδικά προνόμια

Πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τον Αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Σε ανάρτησή του,...

ΠερισσότεραDetails

Εξεταστική για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα προτείνει η κυβέρνηση

14 Ιουλίου 2025
0
126
Στη Βουλή η δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ–Τι δυσκόλεψε την ευρωπαϊκή εισαγγελία

Ξάφνιασε την αντιπολίτευση η κυβέρνηση με την πρότασή της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα, με βάση τις ανακοινώσεις...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές βλέπει η Βαρσοβία

    Ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές βλέπει η Βαρσοβία

    6 Μαΐου 2025
    136
    Θερμοκρασίες Ιουνίου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

    Θερμοκρασίες Ιουνίου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

    18 Απριλίου 2025
    144
    Έρχεται το EU wallet με ελληνική «σφραγίδα» - Τι είναι

    Έρχεται το EU wallet με ελληνική «σφραγίδα» – Τι είναι, πώς θα λειτουργεί

    15 Μαρτίου 2024
    126

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.