ΗΚίνα ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει την ειρήνη στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ), όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται.
«Η Κίνα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκπληρώσει τις ευθύνες του, να διαδραματίσει τον ρόλο του, να οικοδομήσει συναίνεση και να αναλάβει υπεύθυνες και ουσιαστικές δράσεις το συντομότερο δυνατό, για να αμβλύνει την τρέχουσα κρίση και να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Η ανακοίνωση της Κίνας έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση εναντίον της Χαμάς.
Η Κίνα ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Ζανγκ Τζουν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθήσουμε κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουμε τις μάχες, να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες αμάχων, να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή μεγαλύτερης κλίμακας και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ζανγκ, σύμφωνα με την China Daily.
Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ασκείται εκ περιτροπής από τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου κάθε μήνα. Η Κίνα είχε για τελευταία φορά την προεδρία τον Αύγουστο του 2022.