• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός–Περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων-Οι κίνδυνοι

Molonoti από Molonoti
21 Νοεμβρίου 2023
σε Πολιτική
5
0
Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός–Περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων-Οι κίνδυνοι
8
SHARES
125
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί παραδόθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Παραιτήσεις και κομματικών στελεχών της ΝΔ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το παρασκήνιο των υπουργικών καρατομήσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Εκτός κυβέρνησης Βορίδης και 3 υφυπουργοί για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατά την τοποθέτηση του, ο υπουργός, ενημέρωσε το Σώμα από το βήμα της Βουλής ότι παραδίδει τον προϋπολογισμό του ’24 μαζί με εισηγητική έκθεση, αλλά και εκθέσεις των φορολογικών δαπανών και εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και έκθεση με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Επιπλέον, κατατέθηκε και ο απολογισμός και γενικός ισολογισμός του κράτους για το 2022.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τους βουλευτές πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις στις 23, 24 και 27 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα στις 17 Δεκεμβρίου.

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός
Με βάση τα βασικά μεγέθη στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτει στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21/11 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται ότι το 2024 θα είναι μια χρυσή χρονιά για τις επενδύσεις και φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τι αφήνει πίσω του το 2023
Φέτος η χρονιά κλείνει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει:
■ Ανάπτυξη 2,6% φέτος, αντί 1,8% που προέβλεπε πέρυσι ο Προϋπολογισμός για το 2023 και 2,3% που προέβλεπε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση.
■ Πληθωρισμό (εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή) 3,9% για φέτος, αντί 5% που είχε γραφτεί στον Προϋπολογισμό πέρυσι.

Πριν από ενάμιση μήνα στο προσχέδιο Προϋπολογισμού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προέβλεπε ότι η χρονιά θα κλείσει με πληθωρισμό 3,8%. Τελικά ο τιμάριθμος αποδεικνύεται πιο επίμονος, η εξέλιξη αυτή όμως έρχεται να κλειδώσει ότι, παρά τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η αύξηση στις συντάξεις το 2024 δεν θα πέσει κάτω από 3%, καθώς αυτή προκύπτει «διά νόμου» ως μέσος όρος ανάπτυξης και πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς (2,4% και 3,9% αντίστοιχα), δηλαδή 3,15%. Ωστόσο αφαιρείται 0,15% διότι φέτος δόθηκε αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη απ’ όση κανονικά θα προέκυπτε από τα οριστικά μεγέθη του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες για φέτος προβλέπεται:

■ Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.
■ Πτώση της ανεργίας, από 12,4% πέρυσι, σε 11,2% φέτος με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή σε 9,9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με την ακρίβεια (εναρμονισμένος πληθωρισμός) στη χώρα μας να σημειώνει σημαντική επιβράδυνση: από αύξηση 9,3% το 2022, φέτος αναμένεται να κλείσει με αύξηση 4,1%.

Τι έρχεται το 2024
Ακόμα καλύτερα, πάντως, προβλέπεται ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2024. Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια με τη χώρα να βρίσκεται ξανά σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας:

■ Πληθωρισμός (εθνικός δείκτης): Αναμένεται περαιτέρω πτώση στο 2,6%.
■ Ανάπτυξη: Προβλέπεται αύξηση 2,9% έναντι 2,4% φέτος.
■ Ανεργία: Προβλέπεται περαιτέρω πτώση κάτω από 10%, σε ποσοστό 9,9% με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή 9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς.
■ Δημόσιο χρέος: Συνεχίζει την κάθετη πτώση και αναμένεται να πέσει στο 152,2% του ΑΕΠ, από 171,4% το 2022 και 159,3% το 2023.

Παροχές στην τσέπη
Ο νέος Προϋπολογισμός ενσωματώνει και πολλές ακόμα παροχές για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Με τα νέα δεδομένα:
1 Δημόσιο: Με το νέο Μισθολόγιο οι εργαζόμενοι το 2024 θα πάρουν αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό, επίδομα τέκνων στο Δημόσιο (20-50 ευρώ), έμμεση αύξηση λόγω έκπτωσης φόρου σε όσους έχουν παιδιά (6,5-18 ευρώ) ή και μεγαλύτερες αυξήσεις όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης.

2 Κύριες συντάξεις: Θα αυξηθούν τουλάχιστον 3% (περίπου 10-25 ευρώ τον μήνα).

3 Ιδιωτικός τομέας: Από τον Φεβρουάριο ξεκινούν να καταβάλλονται ξανά οι τριετίες (αύξηση 78 ευρώ μεικτά) ενώ τον Απρίλιο θα δουν αύξηση και όσοι αμείβονται με τα ελάχιστα όρια των συλλογικών συμβάσεων (τουλάχιστον από 20 έως 40 ευρώ στον κατώτατο μισθό).

Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ, το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα) ενώ μειώνεται 10% ο ΕΝΦΙΑ σε όσους κάνουν ασφάλιση κατοικίας (ελάφρυνση 25-100 ευρώ).

Κίνδυνοι
Παρ’ όλα αυτά, στο κείμενο του νέου Προϋπολογισμού καταγράφονται και κίνδυνοι για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Αυτοί συνοψίζονται στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, στις δυσμενείς διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία), στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα, στην όξυνση της ενεργειακής κρίσης, σε ακραία κλιματικά φαινόμενα, στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στον αντίποδα, το καλό σενάριο για τη νέα χρονιά θα ήταν μια ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ακόμη και μια ευνοϊκότερη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2024, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ακόμα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Tags: Πολιτική
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Παραιτήσεις και κομματικών στελεχών της ΝΔ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

28 Ιουνίου 2025
0
126
Παραιτήσεις και κομματικών στελεχών της ΝΔ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι ακούγονται σε διαλόγους. Πρόκειται για τον γραμματέα Αγροτικών Φορέων, Ανδρέα Καρασαρίνη, αλλά και το μέλος...

ΠερισσότεραDetails

Το παρασκήνιο των υπουργικών καρατομήσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αποφάσεις Μητσοτάκη

28 Ιουνίου 2025
0
125
Μητσοτάκης: Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα- Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν

Τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για την πορεία της κυβέρνησης, καλείται να πάρει εντός του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το δεδομένο ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει...

ΠερισσότεραDetails

Εκτός κυβέρνησης Βορίδης και 3 υφυπουργοί για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

27 Ιουνίου 2025
0
127
Εκτός κυβέρνησης Βορίδης και 3 υφυπουργοί για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ένας κορυφαίος υπουργός και τρεις συνολικά υφυπουργοί υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση, οι οποίες...

ΠερισσότεραDetails

Β. Κοντογιαννόπουλος: Οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα απαιτούν πολιτικό θάρρος

27 Ιουνίου 2025
0
126
Β. Κοντογιαννόπουλος: Οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα απαιτούν πολιτικό θάρρος

Η μεταρρύθμιση του 1986 οδήγησε στο σημερινό πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα χωρίς σοβαρά θεσμικά αντίβαρα. Είναι η γενεσιουργός αιτία παθογενειών που ταλανίζουν την πολιτική ζωή και τη χώρα. Η πεντηκονταετία...

ΠερισσότεραDetails

Βρυξέλλες σε Λιβύη: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο–Δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες

27 Ιουνίου 2025
0
125
Ο χάρτης των τουρκολιβυκών ερευνών! Κινούνται νότια της μέσης γραμμής των θαλάσσιων ελληνολιβυκών συνόρων

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ΕΕ, συμπεριλαμβάνεται αναφορά για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ύστερα από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα αυτό χαρακτηρίζεται σημαντική...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Νέο Ηράκλειο: Ξήλωσε 25 κιλά καλώδια χαλκού από υποσταθμό της ΔΕΗ

    Νέο Ηράκλειο: Ξήλωσε 25 κιλά καλώδια χαλκού από υποσταθμό της ΔΕΗ

    25 Απριλίου 2023
    126
    Η Ρουμανία κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο μετά τον εντοπισμό νέων θραυσμάτων drone σε ρουμάνικο έδαφος

    Η Ρουμανία κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο μετά τον εντοπισμό νέων θραυσμάτων drone σε ρουμάνικο έδαφος

    10 Σεπτεμβρίου 2023
    128
    Το Λονδίνο καλεί τον Κινέζο επιτετραμμένο μετά τις καταγγελίες για κυβερνοεπιθέσεις

    Το Λονδίνο καλεί τον Κινέζο επιτετραμμένο μετά τις καταγγελίες για κυβερνοεπιθέσεις

    27 Μαρτίου 2024
    125

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.