Όλα είναι έτοιμα για την επίσημη καταγραφή των κειμηλίων της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, μετά την αποκάλυψη με συλλήψεις ότι ο ηγούμενος μαζί με ακόμα 5 άτομα, επιχείρησαν να πουλήσουν έναντι 200.000 ευρώ θρησκευτικά κειμήλια του 18ου αιώνα.
Οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης θέλουν να διαπιστώσουν εάν τα αντικείμενα προς πώληση που διέθετε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας ανήκουν στην περιουσία της μονής στα Καλάβρυτα. Και σαν να μην έφτανε αυτό ανακύπτει και θέμα πιθανής αρχαιοκαπηλίας.
Ταυτόχρονα ανοίγουν οι κάμερες του μουσείου, όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα κειμήλια της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Ειδικοί θα κοιτάξουν καρέ καρέ κάθε πιθανή ύποπτη κίνηση των μοναχών ή και άλλων. Ελπίζουν το βιντεοληπτικό υλικό να δώσει πολύτιμα στοιχεία.
Εντωμεταξύ, «ως ένδειξη στήριξης και για να σηματοδοτήσει το κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, αλλάζοντας το πρόγραμμά του, θα τελέσει ο ίδιος την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. Καλεί παράλληλα το ποίμνιο να στηρίξει με την προσευχή του την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».