Οι δυνατότητες της διεπιστημονικής συνεργασίας και της πρωτοποριακής έρευνας αναδεικνύονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των τμημάτων Λογοθεραπείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Συνέδριου Information, Intelligence, Systems and Applications (IISA 2025) που διεξήχθη στη Μυτιλήνη από τις 10 έως και τις 12 Ιουλίου ο τελειόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χάρης Γαλάνης παρουσίασε την ερευνητική εργασία του.
Η εργασία διεξήχθη υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων Δημητρίου Τσιπιανίτη (τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και της Αιμιλίας Μίχου (τμ. Λογοθεραπείας), και αφορούσε στην ανάπτυξη μιας φορητής και χαμηλού κόστους συσκευή με στόχο τη μη επεμβατική αξιολόγηση προβλημάτων στην κατάποση (δυσφαγία). Χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες κίνησης και μικροηλεκτρονική τεχνολογία, έτσι ώστε το σύστημα να καταγράφει τις δονήσεις του λάρυγγα την ώρα της κατάποσης και να αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με προηγμένες μεθόδους επεξεργασίας. Το σύστημα σχεδιάστηκε για να προσφέρει χρονικά ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας, χωρίς την ανάγκη για πολύπλοκο ή ακριβό εξοπλισμό. Αν και απομένει η επίσημη κλινική επικύρωση, τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για λογοθεραπευτές και ιατρούς, με δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης.
Η εργασία αυτή αποτελεί τρανό παράδειγμα του πώς η καινοτομία, η δι-επιστημονική συνεργασία και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ερευνητικές συνεισφορές με διεθνή απήχηση.