Κοινή ανακοίνωση κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέδωσαν περισσότεροι από 100 πρόεδροι πανεπιστημίων, κολλεγίων και ακαδημαϊκών εταιρειών, αφού το Χάρβαρντ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου, καταγγέλλοντας ότι απειλεί την ανεξαρτησία του.
Η ανακοίνωση — την οποία έχουν συνυπογράψει μεταξύ άλλων οι πρυτάνεις του Πρίνστον, του Μπράουν, του πανεπιστημίου της Χαβάης και του Κρατικού Πολιτειακού Κολλεγίου του Κονέτικατ –επικρίνει «την πρωτοφανή κυβερνητική υπέρβαση και την πολιτική παρέμβαση που πλέον θέτουν σε κίνδυνο την αμερικανική ανώτερη εκπαίδευση».
«Είμαστε ανοικτοί στις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις και δεν είμαστε αντίθετοι στη νόμιμη κυβερνητική εποπτεία», τονίζουν. «Ωστόσο πρέπει να αντιταχθούμε στην υπερβολική κυβερνητική παρέμβαση στις ζωές αυτών που μαθαίνουν, ζουν και εργάζονται στις πανεπιστημιουπόλεις μας», προσθέτουν.
Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια αμερικανικών πανεπιστημίων να αντισταθούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κρατικών επιδοτήσεων ως μέσο για να τους ασκήσει πίεση για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που εκείνος επιθυμεί.