Η Πορτογαλία κατηγόρησε την Ισπανία για το μαζικό μπλακάουτ που βύθισε χθες στο σκοτάδι τις δύο χώρες .
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η πηγή του μπλακάουτ είναι «πιθανώς στην Ισπανία», ενώ ο πορτογαλικός πάροχος δικτύου ενέργειας, REN, απέδωσε την «βλάβη στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αναλύονται «όλες οι πιθανές αιτίες» και προειδοποίησε τους πολίτες «να μην κάνουν εικασίες» λόγω του κινδύνου «παραπληροφόρησης».
Το μπλακάουτ επηρέασε μια περιοχή με πληθυσμό σχεδόν 60 εκατ. ανθρώπων. Λόγω της διακοπής ρεύματος, η οποία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα. Πλέον έχει αποκατασταθεί πλέον η ηλεκτροδότηση στο 99% της ηπειρωτικής Ισπανίας, καθώς και το σύνολο της Πορτογαλίας.
Ο Σάντσεθ αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Τρίτη, υπό την προεδρία του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’.
Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένουν τα ερωτήματα για τη διακοπή που προκάλεσε χάος στις δύο χώρες, αφήνοντας μεγάλες πόλεις χωρίς ρεύμα για ώρες. Η ΕΕ επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση.
Ο διαχειριστής δικτύου της Πορτογαλίας Ren υποστήριξε ότι η διακοπή προκλήθηκε από βλάβη στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο». Λόγω των ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην Ισπανία, υπήρχαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύπλοκο πρόβλημα.
Εξηγώντας ο καθηγητής Chenghong Gu του Πανεπιστημίου του Bath, είπε ότι η δήλωση του πορτογαλικού διαχειριστή για «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές υψηλής τάσης και «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» θα μπορούσε να αναφέρεται σε ένα φαινόμενο όπου η υψηλή θερμοκρασία, η υψηλή υγρασία και άλλοι παράγοντες οδηγούν τα ηλεκτρικά φορτία στην ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος να αλληλεπιδρούν με ηλεκτρικά πεδία που προκαλούνται από τους αγωγούς που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας.
Από την πλευρά του ο Άνταμ Μπελ, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Stonehaven, έχει μια άλλη εξήγηση, κάνοντας λόγο για ένα τεχνικό πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο που θα μπορούσε να εξηγήσει την ταχεία απώλεια ισχύος.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να αφορά τη «συχνότητα συστήματος» του δικτύου, η οποία αντανακλά την ισορροπία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν δεν ταιριάζουν, η συχνότητα θα αποκλίνει από το πρότυπο στο οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί το σύστημα. Εάν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, η συχνότητα πέφτει. Αν η προσφορά είναι μεγαλύτερη, η συχνότητα αυξάνεται.
Εάν η συχνότητα υποχωρήσει πολύ χαμηλά, υποδευκνύει σοβαρή υποπροσφορά. Τα αυτόματα συστήματα έχουν σκοπό να επιτρέψουν την αποσύνδεση τμημάτων του δικτύου, μια διαδικασία γνωστή ως απόρριψη φορτίου, για τη μείωση της ζήτησης.
Εάν η πτώση της συχνότητας συνεχίζεται, οι γεννήτριες θα βγουν εκτός σύνδεσης για να προστατεύσουν τον εξοπλισμό τους, επιδεινώνοντας την κατάσταση και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Τον Αύγουστο του 2019 είδαμε να συμβαίνει αυτό με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να βυθίζονται στο σκοτάδι στην ανατολική Αγγλία.
«Δεδομένης της κλίμακας του αντίκτυπου και της ταχύτητας με την οποία διεκόπησαν όλα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, είναι απολύτως πιθανό αυτό να συνέβη και εδώ», δήλωσε ο Μπελ στο Radio 4.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίξει ότι το μπλακάουτ μπορεί να σχετίζεται με τον άνεμο που χτυπά καλώδια μετάδοσης υψηλής τάσης.
Άλλοι αναφέρουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος κρεμάστηκαν μεταξύ των πυλώνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή.
Μια εντελώς διαφορετική θεωρία αποδίδει το μπλακάουτ στην μεγάλη εξάρτηση της Ισπανίας από τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα που μπορούν να καταστήσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής ευάλωτο σε μια κρίση.
Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι είναι απίθανο να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Πιο ξεκάθαρο πάντως είναι γιατί το πρόβλημα στη μία χώρα επηρέασε άμεσα την άλλη. Ο Σόλομον Μπράουν, καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, εξήγησε ότι οι δύο χώρες «συνδέονται μέσω διασύνδεσης». Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε «αλληλεξάρτηση» μεταξύ των δικτύων.