Η νέα κυβέρνηση στο μεγάλο «κάδρο»

Δεν υπάρχουν πολλά που θα δικαιολογούσαν μεγάλη αισιοδοξία για το νέο κυβερνητικό σχήμα

«Μεγάλες αλλαγές και τομές» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 2,5%.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπενθύμισε ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους.

Αυτό άλλωστε αξίωσε και η Moody’s, που αναβάθμισε μεν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά αξίωσε να ανακοπεί η μεταρρυθμιστική κόπωση. Και κυρίως να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση.

Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει φυσικά να κάνει μια καινούργια αρχή, με συγκεκριμένα μέτρα, μήπως και καταλαγιάσει το αίσθημα θυμού και δυσαρέσκειας που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με «πολλαπλασιαστή» την τραγωδία των Τεμπών.

Όραμα όμως δεν βλέπουμε. Ούτε σχεδιασμό μακράς πνοής, σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Δεν υπάρχουν πολλά που θα δικαιολογούσαν μεγάλη αισιοδοξία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ούτε δομικές αλλαγές είδαμε. Όσο ενθαρρυντικό κι αν είναι το γεγονός ότι μπήκε για πρώτη φορά στο «γήπεδο» η γενιά των 40ρηδων.

Τα παγκόσμια γεγονότα δεν επιτρέπουν όμως στη νέα κυβέρνηση καμία ανάπαυλα.

Η διατλαντική συμμαχία έχει διαρραγεί, η Ευρώπη οδηγείται σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να ρίξει στο… φούρνο 800 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και του κράτους πρόνοιας.

Δεν πρόκειται για μια μικρή διατλαντική «παρεξήγηση» για την οποία μπορεί να γίνει φιλική διαπραγμάτευση. Ο Τραμπ αλλάζει τον κόσμο και τη Δύση. Προκαλεί «ρήγματα», που θα επηρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των «27».

Η Ευρώπη θα μετατρέπεται σε «πολεμική ένωση» με την πάροδο των ετών, θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές και τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα πρέπει να λαμβάνουν επειγόντως αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάζουν την ίδια την πολιτική σταθερότητα των χωρών τους.

Ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, υπερασπίστηκε μάλιστα σε συνέντευξή του στον Economist την ιδέα της οργάνωσης της νέας Ευρώπης σε «ομόκεντρους κύκλους». Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, δηλαδή.

Πού θέλει και, κυρίως, πού μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα; Γιατί αν μείνουμε στη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι», διακυβεύεται η ίδια η θέση μας στη νέα Ευρώπη.

[email protected]

Προτείνουμε για εσάς:

«Τάκος» ή σαλάμι; Τι μαγειρεύει ο Τραμπ;

Μιχάλης Ψύλος •  Τι θέλει να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις συνεχείς απειλητικές επιστολές για δασμούς, που στέλνει στους «ταλαίπωρους» εμπορικούς του εταίρους; Αναζητώντας μια εξήγηση, οι στρατηγικοί αναλυτές της...

ΠερισσότεραDetails
Πάτρα, η πόλη των ατάφων; – Ευχαριστούμε Υπουργέ κ. Φλωρίδη…

Του Γιώργου Καρβουνιάρη* "«Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Έτσι φαντάζεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ο Υπουργός Φλωρίδης. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μεταφορές, αλλά για πραγματικές...

ΠερισσότεραDetails
Τα Προβλήματα στις Εισπρακτικές Εταιρείες και η σημασία της Διαμεσολάβησης για την Ανάσχεση των Πλειστηριασμών

Οι εισπρακτικές εταιρείες, παρότι διαδραματίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην αποπληρωμή των κόκκινων δανείων και στην εξυγίανση των οικονομικών των τραπεζών, δεν είναι αλώβητες από προβλήματα και προκλήσεις. Συχνά,...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

    Σχετικά Άρθρα

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Add New Playlist