Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, που άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 88 ετών, η οποία θα τελεστεί το Σάββατο στις 11 το πρωί, παρουσία πολιτικών ηγετών απ΄όλο τον κόσμο και πλήθους πιστών.
Όπως σημειώνει ο Guardian, η ταυτόχρονη παρουσία αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, βασιλέων, αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τους επιφορτισμένους με τη διοργάνωση της τελετής οι οποίοι καλούνται να επιδοθούν σε μια άσκηση logistics «προκειμένου να αποτραπούν στιγμές διπλωματικής αμηχανίας».
Για παράδειγμα, θα πρέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να βρεθεί σε κάποια απόσταση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι; Θα πρέπει το ίδιο να συμβεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον αριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ή όποιους Ιρανούς δώσουν το «παρών»; Μπορεί όλοι να τακτοποιηθούν στην πρώτη σειρά των επισήμων;
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδος) σημαίνει ότι αρκετοί από τους επισήμους θα βρεθούν στη Ρώμη από σήμερα το απόγευμα, δίνοντας – θεωρητικά – την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις.
Η εμπειρία του 2015
Η προηγούμενη αντίστοιχη τελετή, τον Απρίλιο του 2005 για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, είχε χαρακτηριστεί «διπλωματικό γεγονός της χρονιάς» από το Κέντρο Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια καθώς έφερε στον ίδιο χώρο «αναρίθμητους ηγέτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν βρισκόντουσαν ποτέ στην ίδια χώρα, πολύ περισσότερο στον ίδιο χώρο με απόσταση μέτρων μεταξύ τους».
Τότε ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος του Ιράκ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους να γίνεται αποδέκτης αποδοκιμασιών όταν τον έδειξαν τα μόνιτορ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καθίσει, μάλιστα, σε μικρή απόσταση από τους ηγέτες της Συρίας, του Ιράν και της Κούβας.
Από την πλευρά του ο τότε πρίγκιπας Κάρολος είχε βρεθεί να δίνει το χέρι του στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε υποχρεώνοντας το παλάτι του Μπάκιγχαμ να εκδίδει ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι «ο πρίγκιπας βρίσκει απεχθές το καθεστώς της αφρικανικής χώρας».
Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, «ο εκάστοτε Ποντίφικας έχει απεσταλμένους σε όλο τον κόσμο που διαδραματίζουν διπλωματικό και θρησκευτικό ρόλο. Οι νούντσιοι, γνωρίζουν πράγματα που ο μέσος πρέσβης αγνοεί. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τους ιερείς περισσότερα από τους διπλωμάτες».
Ποιοι θα δώσουν το «παρών»
Η λίστα των επισήμων στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλν Τραμπ, και τη σύζυγό του Μελάνια,
τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,
την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες,
τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν,
τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι,
τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,
τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι,
τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε και Λετίθια,
τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Κιρ Στάρμερ, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ,
τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα,
τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα και Λουίς Μοντενέγκρο
τον βασιλιά Φιλίπ και τη βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπαρ ντε Γουέβερ
τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέϊ
τον πρόεδρο της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς
τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη
τον πρωθυπουργό της Τσεχίασς Πέτρ Φιάλα
τον πρωθυπουργό της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναντέρ
τον πρόεδρο του ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος-Χόρτα
τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Ναντίέλ Νομπόα
τον πρωθυπουργό της Εσθνοίας, Άλαρ Κάρις
τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ
τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ
τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Τάμας Σάιλοκ
τον πρόεδρο της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβικς
τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα
την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού
τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ντικ Σουφ
τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον
τον διάδοχο πρίγκιπα της Νορβηγίας Χάακον και την σύζυγό του Μέτε-Μαρίτ
τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος Τζούνιορ
τον ενδιάμεσο πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ίλιε Μπολογιάν
την πρόεδρο της Ελβετίας Καρίν Κέλλερ-Σούτερ
Τα μέτρα ασφαλείας
Ξεχωριστή «άσκηση» για τις ιταλικές αρχές αποτελεί το θέμα της ασφάλεια με φράγματα εντός και εκτός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τον έλεγχο του πλήθους ενώ έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι.
Σε όλη τη Ρώμη και στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως συσκευές κατά των drones, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που περιπολείται από μαχητικά αεροσκάφη και εξελιγμένες τεχνολογίες παρεμβολής. Παράλληλα μονάδες της αντιτρομοκρατικής επιχειρούν στο έδαφος με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν την Βασιλική του Αγίου Πέτρου και την γύρω περιοχή, με 400 αστυνομικούς της τροχαίας να έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινητοπομπών.
Σήμερα σφραγίζεται το φέρετρο
Σύμφωνα με το τυπικό, το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου θα σφραγιστεί τελετουργικά σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια λειτουργικής ιεροτελεστίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στις 20:00.
Κατά πληροφορίες, ο καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ από τις ΗΠΑ, Camerlengo της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, θα προεδρεύσει στην Ιεροτελεστία της Σφράγισης του Φέρετρου του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου, ενόψει της παπικής κηδείας αύριο το πρωί.
Η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο στις 10:00 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σηματοδοτώντας την έναρξη των Novemdiales, μια αρχαία παράδοση εννέα ημερών πένθους και Λειτουργιών για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος Πάπα. Οι Λειτουργίες Novemdiales θα τελούνται κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εκτός από τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή, 27 Απριλίου, η οποία θα γίνει στις 10:30 π.μ., στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.