Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε αιφνιδίως την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία με δύο τρόπους.
Πρώτον, απειλεί τη Μόσχα και τους εμπορικούς της εταίρους με νέες οικονομικές κυρώσεις. Αν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας εντός 50 ημερών, θα επιβληθούν δασμοί έως και 100%, κυρίως στο ρωσικό πετρέλαιο».
Ο Τραμπ στην πραγματικότητα, βάζει στο στόχαστρό του χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, γεμίζοντας έτσι το πολεμικό σεντούκι του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Δεύτερον, ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία που υπερβαίνουν αυτές που είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ήταν όμως σαφής: Οι ΗΠΑ θα στείλουν νέα οπλικά συστήματα την Ουκρανία, αλλά θα τα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι.
Και φυσικά οι Γερμανοί πρώτοι, έσπευσαν να συμφωνήσουν: Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αγοράσει από τις ΗΠΑ δύο νέα συστήματα αεράμυνας Patriot, για να τα στείλει στην Ουκρανία: «Μιλάμε για ένα δισεκατομμύριο για ένα πλήρες σύστημα Patriot», δήλωσε ο Πιστόριους, αναφερόμενος στο κόστος.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πληρώσουν
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, εκτός από τη Γερμανία, ήδη η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς είναι επίσης έτοιμοι να αγοράσουν αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία. «Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Ρούτε, αναφερόμενος στην προθυμία του Τραμπ να προμηθεύσει όπλα αμερικανικής κατασκευής εάν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ πληρώσουν γι’ αυτά.
«Ο Τραμπ, ο οποίος είναι επιχειρηματίας, εξυπηρετεί έτσι και τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών αμυντικών κολοσσών και των χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.»Γι’ αυτό το λόγο οι αμερικανικοί Patriots για την Ουκρανία θα πληρώνονται από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».
Ηδη, το 70-80% των ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων αγοράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο σκοπός ολόκληρης της επιχείρησης. Όλα λοιπόν είναι ξεκάθαρα: η στρατηγική δεν είναι πλέον ευσεβής πόθος, αλλά ρεαλιστική και στοχεύει στον περαιτέρω πλουτισμό των κατασκευαστών όπλων και της αμερικανικής χρηματοδότησης.
Θα αυξηθεί η πίεση στον Πούτιν;
Το ερώτημα που θέτουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, είναι πάντως αν αυτή η κίνηση Τραμπ συνιστά «μια μόνιμη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για τη Ρωσία και αν θα αυξήσει σημαντικά την πίεση στον Πούτιν».
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. «Έχουμε δει αρκετά τελεσίγραφα από τον Τραμπ στο παρελθόν», λέει η Τζένιφερ Κάβανο της δεξαμενής σκέψης Defense Priorities με έδρα την Ουάσινγκτον. «Δεν πιστεύω ότι αυτό το 50ήμερο τελεσίγραφο Τραμπ στη Μόσχα για να επιτευχθεί συμφωνία με την Ουκρανία, θα αλλάξει τη στάση του Πούτιν με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ηΑμερικανίδα πολιτική επιστήμονας σε συνέντευξή της στο ARD .
Αλλωστε, οι κυρώσεις που απειλεί ο Τραμπ, θα μπορούσαν «να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον». Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αλλάζει τη στάση του απέναντι στον Πούτιν και την κατάσταση στην Ουκρανία «σχεδόν κάθε εβδομάδα», προσθέτει η Κάβανο.
Όσον αφορά την ανακοινωθείσα παράδοση νέων όπλων στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα αναλύτρια λέει: «Ας ελπίσουμε ότι, αν αυτά τα συστήματα αεράμυνας «Patriot» φτάσουν γρήγορα στην Ουκρανία, θα μπορέσουν τουλάχιστον να προστατεύσουν πολιτικές εγκαταστάσεις και να σώσουν ζωές. Αλλά αυτά δεν είναι οπλικά συστήματα, που θα αλλάξουν αποφασιστικά την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην πρώτη γραμμή».
«Κάνει τον πόλεμο δικό του»
Ωστόσο, η Κάβανο αναγνωρίζει μια διαρκή αλλαγή από μία άποψη: Μέχρι τώρα, ο Τραμπ αναφερόταν πάντα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ως «πόλεμο του Μπάιντεν» αναφερόμενος στον προκάτοχό του: «Ανακοινώνοντας έναν νέο τρόπο για να λάβει βοήθεια η Ουκρανία, κάνει επίσης αυτόν τον πόλεμο δικό του πόλεμο», υποστηρίζει η Κάβανο.
Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τον Τραμπ στο μέλλον, να ακολουθήσει εκείνες τις φωνές στην κυβέρνησή του που θέλουν να αποστασιοποιηθούν πλήρως από την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποδεχτούν την ήττα και στη συνέχεια να εξετάσουν ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία, είναι λανθασμένη. «Ενας συμβιβασμός με τη Ρωσία, η οποία κερδίζει τον πόλεμο, θα σήμαινε αποδοχή της ήττας. Η Μόσχα άλλωστε, επανειλημμένα έχει καταστήσει σαφές ότι η ειρήνη είναι δυνατή μόνο υπό τους όρους που έχει θέσει ο Πούτιν εξαρχής : να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αναγνωριστούν διεθνώς ως ρωσικές, οι τέσσερις περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία, συν την Κριμαία. Και αυτό, αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα. Γιατί διαφορετικά, τα ουκρανικά κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, μπορεί κάλλιστα να γίνουν πολύ περισσότερα. «Αυτό θα σήμαινε όμως ήττα σε όλα τα μέτωπα», τονίζουν Αμερικανοί αναλυτές και προσθέτουν: «Ο Τραμπ δεν σκοπεύει να μείνει στην ιστορία ως αυτός που ηττήθηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ουκρανία»
Δεν θα πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι
Ο Τραμπ πάντως καταφέρνει τελικά να μην πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι για τον πόλεμο στην Ευρώπη. Και αυτό συνιστά νίκη του Αμερικανού προέδρου στο εσωτερικό μέτωπο, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2026.
Αλλά και η αμερικανική βιομηχανία όπλων θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με τις νέες παραγγελίες από τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ παραδίδουν άμεσα, αλλά τα αποθέματά τους, τα αναπληρώνουν με νέα όπλα και πυρομαχικά. Και οι Ευρωπαίοι πληρώνουν το μάρμαρο…