• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Αρχείο
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
14 °c
Pátrai
17 ° Δε
17 ° Τρ
Κυριακή, 12 Απριλίου, 2026
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti | Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση
No Result
View All Result

“Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι” εξηγεί το “Politico”

Κ.Π. από Κ.Π.
29 Αυγούστου 2025
σε Κόσμος
Reading Time: 1 min read
5
A A
0
“Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι” εξηγεί το “Politico”
8
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Η άρνηση νομιμοποίησης του ουκρανού πρόεδρου, ουσιαστικά είναι και η βασική αιτία που ο Πούτιν δεν θέλει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι!

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Στο Ισλαμαμπάντ το βλέμμα του κόσμου–Ο ρόλος κλειδί του Τζέι Ντι Βανς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Η διπλωματική ευκαιρία στο Πακιστάν: Η παρέμβαση Γκουτέρες και το εύθραυστο παράθυρο ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ–Ιράν

Λίβανος–Ισραήλ: Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουάσινγκτον εν μέσω περιφερειακής έντασης

Σε μία ανάλυσή του το Politico, προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επιδιώξει συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις προσπάθειες για να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Λεπτομέρειες, λεπτομέρειες. Πράγματα να γίνουν. Πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Μη με ενοχλείς με λεπτομέρειες, απλώς πες μου όταν τελειώσουν». Αυτά είναι τα λόγια του Τζίμι Πράις, ενός βαρόνου της κοκαΐνης στην βρετανική ταινία του 2004 Layer Cake. Όμως οι εντολές του μαφιόζου προς τους υφισταμένους του, δοσμένες στο ισοδύναμο του Mar-a-Lago, ένα κλαμπ στην καταπράσινη περιφέρεια του Λονδίνου, τελικά διαμορφώνουν τις συνθήκες για την καταστροφή του, αναφέρει αρχικά το Politico.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης δεν είναι άνθρωπος των λεπτομερειών – εκτός ίσως όταν πρόκειται για τη διαμόρφωση της πολυτελούς του μάρκας, με αναφερόμενη εμμονή στη φανταχτερή διακόσμηση των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ και των καζίνο του. Ενώ μπορεί να αγχώνεται για το ποιες κουρτίνες θα κρεμάσει στα δωμάτια των ξενοδοχείων του, όταν πρόκειται για τη διπλωματία από την οποία κρέμονται δεκάδες χιλιάδες ζωές, δείχνει μικρότερο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες, εστιάζοντας αντίθετα στις προσωπικές αλληλεπιδράσεις των ηγετών.

Οι λεπτομέρειες είναι για τους υφισταμένους, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών του «Μικρός Μάρκο» και ο φίλος του στο γκολφ και απεσταλμένος-για παντού- Στιβ Γουίτκοφ, που δυστυχώς έχει επίσης αδύναμη σχέση με τις λεπτομέρειες και μια τάση να ακούει μόνο αυτό που θέλει να ακούσει. Ο Τραμπ απλώς περιμένει να του πουν πότε η ειρήνη είναι έτοιμη «στο φούρνο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Είτε το ξέρει είτε όχι, ο Τραμπ είναι οπαδός της «θεωρίας του μεγάλου άνδρα», μιας ιδέας που έκανε δημοφιλή ο βικτωριανός δοκιμιογράφος και λάτρης των ηρώων Τόμας Καρλάιλ, που θεωρεί ότι η ιστορία καθοδηγείται από εξαιρετικούς ηγέτες. Αυτό παραμερίζει τις πιο περίπλοκες δυναμικές του πολιτισμού και της ιστορίας, της πολιτικής και της οικονομίας.

Και για τον Τραμπ, όλα εξατομικεύονται – και όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική χημεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την περασμένη εβδομάδα με μισή ντουζίνα Ευρωπαίων ηγετών και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ πιάστηκε σε ένα ανοιχτό μικρόφωνο να εξηγεί στον Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας ότι ο Πούτιν θέλει «να κάνει μια συμφωνία για εκείνον».

Γι’ αυτό και η στροφή του στην «παρατήρησή» του αυτή την εβδομάδα όσον αφορά μία συνάντηση μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και πάλι, όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική χημεία. Η άποψή του είναι ότι ο Πούτιν αποστρέφεται να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή «δεν τον συμπαθεί», προσθέτοντας: «Δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλον, πραγματικά.» Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ μίλησε γι’ αυτούς σαν να ήταν ασύμβατα υγρά, λάδι και ξύδι.

Οι σχέσεις Πούτιν Ζελένσκι

Αναμφίβολα, οι δύο άνδρες δεν συμπαθιούνται. Ο Ζελένσκι έχει κάθε δικαίωμα να απεχθάνεται τον Πούτιν, τον αυτοκρατορικό τσάρο που ευθύνεται για μια εισβολή στη χώρα του που περιλάμβανε εγκλήματα πολέμου και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς μαχητές και αμάχους να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν, καθώς και περίπου 20.000 παιδιά να απαχθούν στη Ρωσία για να υποστούν κατήχηση.

Πιθανότατα και ο Πούτιν δεν ενθουσιάζεται με τον Ζελένσκι. Εξάλλου, είναι ο ενοχλητικός ηγέτης μιας χώρας που αρνείται να υποκύψει, έχει αψηφήσει τη μεγάλη αυτοκρατορική Ρωσία και το πνεύμα αντίστασής της παραμένει ακατάβλητο. Αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος που ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι.

Κατ’ αρχάς, μια συνάντηση με τον Ουκρανό θα έδινε πολιτική νομιμοποίηση στον Ζελένσκι, ενώ το Κρεμλίνο εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία – ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC Meet the Press, υπονοώντας ότι ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία μαζί του αφού η Μόσχα τον θεωρεί «παράνομο».

Τα συμφέροντα της Μόσχας

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος. Η συσσώρευση εμποδίων για τη συνάντηση αυτή, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Κρεμλίνου να παρατείνει την κατάσταση με τον Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει – ή τουλάχιστον ελπίζει να μειώσει – την οργή του και πιθανόν να τον ωθήσει να υλοποιήσει την απειλή «σοβαρών συνεπειών», εκτός αν η Ρωσία είναι σοβαρή σχετικά με τον τερματισμό του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από το 1945.

Ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες – «Δεν χρειάζεται να πω», απάντησε περιφρονητικά σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Αυγούστου. Πιθανότατα, αν ποτέ σκόπευε να κάνει κάτι, οι συνέπειες θα περιλάμβαναν δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που εμπορεύονται με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να πνιγούν οι αγορές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Αυτό δεν θα γονάτιζε τη Ρωσία – η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων γενικά υπερεκτιμάται – αλλά θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό, με την οικονομία της Ρωσίας να κατευθύνεται προς ύφεση και ήδη να έχει ξεπεράσει τον στόχο του ελλείμματος προϋπολογισμού για το έτος.

Εκτός αν υπάρξει κάτι που ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει ως νίκη, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι χρήσιμη για τον Ρώσο πρόεδρο. Η απότομη λήξη της σύγκρουσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς του, καθώς μια ταχεία μετάβαση έξω από μια πολεμική οικονομία θα αύξανε τον κίνδυνο επικίνδυνων εσωτερικών κοινωνικοπολιτικών συγκρούσεων. Και, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο και ερευνήτρια στο New Eurasian Strategies Centre, Έλλα Πανεγιάχ, αυτό θα πυροδοτούσε «σκληρό και βίαιο ανταγωνισμό για τα περιορισμένα αποθέματα σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας.» Ο πόλεμος είναι επίσης χρήσιμος για να δικαιολογεί την πολιτική καταπίεση — ο πατριωτισμός μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο.

Η παράταση της σύγκρουσης έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι επιβαρύνει περαιτέρω τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη και κινδυνεύει να διαρρήξει μια ήδη εύθραυστη διατλαντική συμμαχία. Μια αποδυναμωμένη, αποσπασμένη και διχασμένη Δύση εξυπηρετεί επίσης τους σκοπούς του συμμάχου του Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, καθώς εξετάζει πώς και πότε θα καταπιεί την Ταϊβάν.

Και με τη σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει μια διάρρηξη στο μέτωπο που η Ουκρανία να μην μπορέσει να ανατρέψει. Εν ολίγοις, ο Πούτιν μπορεί να κερδίσει περισσότερα συνεχίζοντας — περισσότερη γη, δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας τόσο αραιωμένες που να είναι άχρηστες, και έναν περιορισμό στο μέγεθος του μεταπολεμικού ουκρανικού στρατού. Αυτό θα έθετε βολικά το σκηνικό για μια μεταγενέστερη επανάληψη των ρωσικών εχθροπραξιών σε χρόνο που θα επιλέξει η Μόσχα. Όπως υποστήριξε η πρώην σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία, Φιόνα Χιλ, ο Ρώσος ηγέτης «θέλει μια ευνουχισμένη Ουκρανία, όχι μια που να μπορεί να αντέξει στρατιωτική πίεση. Όλοι το βλέπουν αυτό, εκτός από τον Τραμπ.»

Και πώς μπορεί κανείς καλύτερα να κρατήσει τον Τραμπ στην άκρη, χωρίς να πυροδοτήσει την οργή του, ενώ τον κρατά με το μέρος του; Το μαντέψατε: Εμπλέξτε τον Ρούμπιο και τον Γουίτκοφ σε λεπτομέρειες και ατελείωτες περιπλοκές – μιλήστε για τις «ρίζες» του πολέμου, φορτώστε αντιπερισπασμούς και παρεκκλίσεις και οδηγήστε τους Αμερικανούς συνομιλητές σε λαγούμια σε μια μακρόσυρτη άσκηση επιδέξιου χειρισμού, που ο βαρύθυμος Λαβρόφ κατέχει σε μάστερ επίπεδο.

Όλα αυτά ενώ παρουσιάζουν τον Ζελένσκι και το Κίεβο ως υπεύθυνους για την αποτυχία οποιασδήποτε προόδου προς τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό ακριβώς έκανε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Meet the Press – δείχνοντας με το δάχτυλο τον Ζελένσκι και ποντάροντας ότι η κατηγορία θα κολλήσει στον Τραμπ, έναν άνδρα ανυπόμονο με τις λεπτομέρειες.

Να θυμηθούμε ότι ήταν ο Λαβρόφ που λίγο μετά την εισβολή απήγγειλε στη ρωσική τηλεόραση το «Προς τους συκοφάντες της Ρωσίας» του Πούσκιν, ποιητή αγαπημένου στους Ρώσους εθνικιστές, που έγραψε για το πώς η σύγκρουση μεταξύ σλαβικών εθνών ήταν οικογενειακή υπόθεση και δεν αφορούσε κανέναν άλλον.

Share3Tweet2
Κ.Π.

Κ.Π.

Προτείνουμε για εσάς:

Στο Ισλαμαμπάντ το βλέμμα του κόσμου–Ο ρόλος κλειδί του Τζέι Ντι Βανς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις

11 Απριλίου 2026
0
126
Στο Ισλαμαμπάντ το βλέμμα του κόσμου–Ο ρόλος κλειδί του Τζέι Ντι Βανς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Η διεθνής κοινότητα στρέφει την προσοχή της στο Ισλαμαμπάντ, όπου ξεκινούν κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη για τη Μέση Ανατολή. Η...

ΠερισσότεραDetails

Η διπλωματική ευκαιρία στο Πακιστάν: Η παρέμβαση Γκουτέρες και το εύθραυστο παράθυρο ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ–Ιράν

11 Απριλίου 2026
0
126
Η διπλωματική ευκαιρία στο Πακιστάν: Η παρέμβαση Γκουτέρες και το εύθραυστο παράθυρο ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ–Ιράν

Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνει σαφή έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και...

ΠερισσότεραDetails

Λίβανος–Ισραήλ: Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουάσινγκτον εν μέσω περιφερειακής έντασης

11 Απριλίου 2026
0
126
Λίβανος–Ισραήλ: Νέος γύρος συνομιλιών στην Ουάσινγκτον εν μέσω περιφερειακής έντασης

Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, Λίβανος και Ισραήλ ετοιμάζονται να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στην Ουάσινγκτον. Οι συνομιλίες,...

ΠερισσότεραDetails

Κίνα–Ιράν: Σκιές νέας στρατιωτικής συνεργασίας εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας

11 Απριλίου 2026
0
127
Κίνα–Ιράν: Σκιές νέας στρατιωτικής συνεργασίας εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, νέες πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκαλούν ανησυχία για πιθανή ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Ιράν. Σύμφωνα...

ΠερισσότεραDetails

Σοκ στη Γαλλία: Πατέρας κρατούσε τον 9χρονο γιο του κλειδωμένο σε βαν για πάνω από έναν χρόνο

11 Απριλίου 2026
0
127
Σοκ στη Γαλλία: Πατέρας κρατούσε τον 9χρονο γιο του κλειδωμένο σε βαν για πάνω από έναν χρόνο

Ένα περιστατικό που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά ανησυχία έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, φέρνοντας στο φως μια ακραία υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου. Οι αρχές αποκάλυψαν ότι ένας πατέρας φέρεται να...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    400 συλλήψεις Αμερικανοεβραίων στο Κογκρέσο – Εισέβαλαν ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα

    400 συλλήψεις Αμερικανοεβραίων στο Κογκρέσο – Εισέβαλαν ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα

    18 Οκτωβρίου 2023
    131
    «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ακόμα ένα δισ. δολάρια»: Η ανάρτηση του Μασκ για τον Ζελένσκι

    «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ακόμα ένα δισ. δολάρια»: Η ανάρτηση του Μασκ για τον Ζελένσκι

    2 Οκτωβρίου 2023
    127
    Ηγέτες χωρών αποχαιρετούν τον Τζίμι Κάρτερ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών

    Ηγέτες χωρών αποχαιρετούν τον Τζίμι Κάρτερ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών

    30 Δεκεμβρίου 2024
    134

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.