Εδώ και ενάμιση μήνα, με αφορμή καταγγελίες για την αυθεντικότητα έργων και ανάρτηση του γκαλερίστα για πώληση Ευαγγελίου του 1745, διερευνάται η υπόθεση με τον γκαλερίστα Γιώργο Τσαγκαράκη, που συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία και πλαστογραφία μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους της επιχείρησής του.
Κατά την έρευνα βρέθηκαν εκατοντάδες πίνακες, αμφορείς, βυζαντινές εικόνες, ένα Ευαγγέλιο και περίπου 200.000 ευρώ σε μετρητά.
Οι Αρχές εκτιμούν πως από τους 300 περίπου πίνακες που κατασχέθηκαν, μόνο επτά είναι γνήσιοι.
Μαζί του συνελήφθη και μια υπάλληλός του, στην οποία είχε αναθέσει να κρύψει το Ευαγγέλιο.
Μάλιστα από χθες που έγινε γνωστή η επιχείρηση του ελληνικού FBI στην γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι επικοινωνούν με τις Αρχές θέλοντας να μάθουν αν τα έργα που έχουν αγοράσει από εκείνον είναι γνήσια. Οι περισσότεροι που μιλούν με την Αστυνομία, θέλουν να γνωρίζουν την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να διαπιστώσουν τη γνησιότητα ή μη των έργων που έχουν αγοράσει.
Είχαν γίνει καταγγελίες
Να σημειωθεί πως η υπόθεση είχε τεθεί υπό διερεύνηση περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα, όταν πρόσωπο που παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του γκαλερίστα ενημέρωσε τις Αρχές, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ορισμένων έργων που διατίθεντο προς πώληση.
Αφορμή για την εντατικοποίηση της έρευνας αποτέλεσε ανάρτηση του ίδιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία παρουσίαζε προς πώληση ένα Ευαγγέλιο του 1745. Το συγκεκριμένο αντικείμενο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε και πλέον εξετάζεται από ειδικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά του.
Από την πλευρά της, η εταιρεία «Γκαλερί Τσαγκαράκης ΕΠΕ» σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα έργα που εντοπίστηκαν δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας, αλλά ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη. Όπως αναφέρεται: «δεν εμπορεύεται τους συγκεκριμένους πίνακες ζωγραφικής που βρέθηκαν στις αποθήκες της εταιρείας, διότι αποτελούν προσωπική περιουσία και προσωπική συλλογή του κ. Τσαγκαράκη και προέρχονται από κληροδότημα από τους θανόντες γονείς του».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κατοχή των έργων ανάγεται σε διάστημα άνω των 40 ετών, ενώ για το Ευαγγέλιο που είχε παρουσιαστεί διαδικτυακά, η εταιρεία αναφέρει: «η εταιρεία ήδη έπραξε τα δέοντα προκειμένου να το παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να αξιολογήσουν τη γνησιότητα, την χρονολογία του και την πιθανότητα αγοράς του από το ελληνικό δημόσιο, διότι η εταιρεία δεν διαθέτει έμπειρο γνώστη θρησκευτικών και άλλων παρόμοιων αντικειμένων».
Βίντεο που καταγράφηκε στη Γλυφάδα δείχνει τη στιγμή που αστυνομικοί απομακρύνουν έργα τέχνης από τη γκαλερί και τα φορτώνουν σε μεγάλο φορτηγό, στο πλαίσιο της επιχείρησης των Αρχών.









