Ο κ. Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, κατέθεσε 10+1 άξονες για το διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων και άφησε αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Τοποθετώντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, ο Σωκρατης Φάμελλος περιέγραψε για την αποψινή εκδήλωση πως πραγματοποιήθηκε «όχι για να λύσουμε διαφορές, να γκρινιάξουμε ή να επαναλάβουμε τις τραυματικές μάχες που δώσαμε για να γλιτώσουμε το κόμμα από την απαξίωση και την αλλαγή της ταυτότητάς του», αλλά «για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα επανεκκίνησης και αναγέννησης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και για την Προοδευτική Παράταξη», σχολιάζοντας με νόημα πως «τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι επιθέσεις από πολλές πλευρές, αλλά με τον ίδιο στόχο -την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Κι επειδή κάποιες δήθεν αντισυστημικές φωνασκίες, πλέουν και συμπλέουν με τις καθεστωτικές επιδιώξεις, στηρίζουν και στηρίζονται από το ίδιο το σύστημα που δήθεν πολεμούν. Κι επειδή μας πολιορκούν οι ρεβανσιστές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και οι ληξίαρχοι του τέλους μας», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, γνωστοποίησε τη διεξαγωγή Συνεδρίου, «που θα είναι και Καταστατικό αλλά και Θέσεων», συμπλήρωσε.
Ζητούμενο για τον κ. Φάμελλο είναι «η βαθιά και ποιοτική ανανέωση του κόμματός μας, μετά από μια μεγάλη εσωστρεφή περίοδο», ανακοινώνοντας τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Επανεκκίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, «ευχαριστώ ιδιαίτερα τους νέους μας συντρόφους που βρισκόμαστε μαζί για πρώτη φορά. Και απολογούμαι για όλα αυτά που μας χώρισαν με τους συντρόφους που διαφωνήσαμε και χαθήκαμε» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «σε μία διαδικασία που θα μείνει ανοιχτή έως την Κεντρική Επιτροπή του Μαΐου, η οποία θα καταλήξει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου», όπως πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε πως «σήμερα ζούμε δύο διαφορετικές πραγματικότητες», εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. «Από τη μια η πραγματικότητα των προνομίων και του εύκολου πλουτισμού. Και από την άλλη η πραγματικότητα των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα» επισήμανε ο κ. Φάμελλος, λέγοντας ακόμη πως «αυτή η αντίθεση συγκροτεί τη δυστοπική πραγματικότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη. Όχι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φίλες και φίλοι, αλλά του καθεστώτος Μητσοτάκη», αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές «κάποιες κορυφές της Δικαιοσύνης (που έχουν μετατραπεί) σε θεραπαινίδες των επιδιώξεών του».
«Και το χάσμα αυτό το καθιστά άκρως επικίνδυνο η υπεροψία και η εμμονική άρνηση και παραποίηση της πραγματικότητας» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Η πατρίδα, με δυο λόγια, έχει εισέλθει -με ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη- και του καθεστώτος του σε μια επικίνδυνη περιδίνηση» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλήρως απονομιμοποιημένη».
Την ίδια στιγμή, «η Ελλάδα κλυδωνίζεται ανάμεσα στην αυθαιρεσία του τραμπισμού, την παραλυτική στάση της ευρωπαϊκής ελίτ και την τουρκική επιθετικότητα», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, που ακολουθεί ο κύριος Μητσοτάκης, οδηγεί σε απειλητικά αδιέξοδα».
Επιπλέον, «είμαστε σαφώς απέναντι στο σχέδιο Φον Ντερ Λάιεν» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας πως «εκτός αυτών, στη συζήτηση για το RearmEU βάζουν κάποιοι -με την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης- την Τουρκία». «Και η ευρωπαϊκή ηγεσία αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μιλήσουν επιτέλους ξεκάθαρα», συνέστησε.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι για τα εξοπλιστικά και την άμυνα, όταν η Τουρκία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και κατέχει παράνομα τμήμα της Κύπρου, εδώ και πενήντα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, ισχυριζόμενος πως «η χώρα υποχωρεί από κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει γίνει επανειλημμένα με τη διακοπή ερευνών και του έργου του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, με ακόμα μία προκλητική ανακοίνωση από την Τουρκία σήμερα».
Ωστόσο, «όταν μιλάμε για επανεκκίνηση και αναγέννηση δεν εννοούμε επιστροφή στις «παλιές εργοστασιακές ρυθμίσεις», δήλωσε και δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι περήφανος για τη διαδρομή του».
Την ίδια στιγμή, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος του «να να κάνουμε όχι μόνο αυστηρή αυτοκριτική,αλλά και μεγάλες αλλαγές για τα σοβαρά λάθη και ελλείμματα που μας έφεραν στα σοβαρά προβλήματα της τελευταίας διετίας», όπως είπε, τονίζοντας πως «έχουμε ανάγκη εδώ και τώρα από μια νέα συλλογικότητα, που δεν θα διασπάται από προσωπικές εντάσεις και τάσεις, και θα εναρμονίζει την ελευθερία των απόψεων με τον σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων».
«Πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν φαινόμενα και συμπεριφορές που ενίσχυαν την εσωστρέφεια και δεν σέβονταν τη συλλογικότητα. Και δεν πρέπει ούτε να επιμείνουμε σ’ αυτές, ούτε να τις επιτρέψουμε!» σχολίασε με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματος, για να αναφέρει ακόμη πως «έχουμε ανάγκη η δημοκρατικά αποφασισμένη στρατηγική του κόμματος να μην υπονομεύεται από προσωπικές στρατηγικές».
Για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «την ώρα που η κοινωνία μας λέει «βρείτε τα» για να δώσουμε προοδευτική κυβερνητική λύση και να απαλλαγούμε από το καθεστώς της δεξιάς, πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν άμεσα και ξεκάθαρα θέση. Να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να απαντήσουν στην απαίτηση των προοδευτικών πολιτών για συνεργασίες», παρατήρησε.
«Όσοι αγνοούν, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν την κοινωνική απαίτηση θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία. Να λογοδοτήσουν στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους που θέλουν προοδευτική συνεργασία και προοδευτική κυβέρνηση», όπως είπε.
«Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε όσους καθυστερούν να πάρουν θέση και να απαντήσουν: αν θα ικανοποιήσουν τη λαϊκή απαίτηση ή αν θα ευνοήσουν τελικά τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επ’ ουδενί δεν θέλει ενωμένο τον προοδευτικό κόσμο» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές κατά της Ζωης Κωνσταντοπουλου.
«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος»
«Η χώρα και δυστυχώς πρόσφατα και η Αριστερά έχει ταλαιπωρηθεί και ζημιωθεί από ναρκισσισμούς και προσωπικές στρατηγικές. Όπως και αυτούς που το σύστημα εξουσίας έβγαλε πρόσφατα από το λαγούμι για να προσθέσει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Εφόσον πίσω από ένα ανέξοδο για το σύστημα αντισυστημισμό, προσπαθούν να εγκλωβίσουν την αντίδραση της κοινωνίας και να υπηρετήσουν τα διλήμματα του κ. Μητσοτάκη. Προσβάλλοντας και τις ιδέες και την ιστορία της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος. Πώς μπορείς να λύσεις τα βασικά προβλήματα του λαού που έχει δημιουργήσει η δεξιά, οι συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές και ο νεοφιλελευθερισμός, αν δεν έχεις ως αφετηρία τις αρχές και τις αξίες της Προοδευτικής Παράταξης, που βάζουν πρώτα τον άνθρωπο, το κοινό καλό, την κοινωνική ευημερία και τη συλλογική προκοπή;» διερωτήθηκε.
Τέλος, «ο διάλογος και με τις άλλες δυνάμεις, αλλά κυρίως με την κοινωνία πρέπει να γίνει πάνω σε ξεκάθαρους προγραμματικούς άξονες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση για την Προοδευτική Πολιτική και την Κοινωνική Αλλαγή» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, καταθέτοντας 10+1 άξονες μέτρων για συζήτηση «για να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος από συγκεκριμένες προτάσεις, που να είναι εφαρμόσιμες και να αλλάζουν τη ζωή του πολίτη»
Οι 10+1 άξονες μέτρων για συζήτηση
1. Τραπεζικός τομέας
Σπάσιμο του καρτέλ των τραπεζών, φορολόγηση των υπερκερδών, έλεγχος και ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αγροτών, άρση των αποκλεισμών από τον τραπεζικό δανεισμό, τη μείωση των επιτοκίων και των αυθαίρετων τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών. Και ανάληψη πρωτοβουλιών και στην Ευρώπη για θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την πιο ενεργή και διακριτό ρόλο του κράτους στις συστημικές τράπεζες.
2. Ενέργεια – Ύδρευση
Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας για μείωση των τιμών της ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων με επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ, που θα παρέχει τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά. Δημόσιος έλεγχος των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως φυσικών μονοπωλίων – στρατηγικών υποδομών
Κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού, δημόσιος χαρακτήρας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στήριξη των ΔΕΥΑ με διαγραφή των χρεών της ρήτρας αναπροσαρμογής.
3. Αξιοπρεπείς Μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις
Διασφαλίζουμε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με πραγματική αύξηση των μισθών, ξεπάγωμα των τριετών και κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Άμεση και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του καθορισμού του με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μια άδικη μνημονιακή ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.
4. Στήριξη των συνταξιούχων
Επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.
5. Ιδιωτικό χρέος
Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου. Αξιοποίηση της δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας για βιώσιμες επιχειρηματικές και στεγαστικές αναδιαρθρώσεις οφειλών.
Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
6. Στέγη
Η στεγαστική πολιτική αποτελεί δημόσια πολιτική με ποικιλία εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στην υψηλή ζήτηση για κατοικία, με μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε νέες οικογένειες, ρύθμιση της αγοράς του Airbnb, σύσταση διοικητικών δομών για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, αύξηση της επιδότησης ενοικίου, εφαρμογή προγραμμάτων για τη δημιουργία δημόσιας κοινωνικής στέγης, την εξάλειψης της αστεγίας και κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.
Στόχος να φτάσει η Ελλάδα στον μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τις κοινωνικές κατοικίες ως ποσοστό του συνολικού αποθέματος κατοικιών.
7. Μείωση έμμεσων φόρων
Καταπολέμηση της ακρίβειας με τη μείωση -ακόμα και την κατάργηση για κάποιο διάστημα- του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.
Τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ολική επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου.
8. Παιδεία και Υγεία
Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία, δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων και αναβάθμιση του ΕΣΥ απέναντι στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της ΝΔ.
Αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθηγητών σε σχολεία και Πανεπιστήμια και επιστροφή της έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας.
Αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ, με εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων στο ΕΣΥ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις στις αμοιβές γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
9. Δικαιοσύνη
Το Οξυγόνο της Κοινωνίας. Αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, Ισονομία και διασφάλιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Διάρρηξη του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών με αύξηση εισακτέων, ψηφιοποίηση δικαιοσύνης και προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.
10. Συνταγματική Αναθεώρηση
Ανοίγουμε ένα δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση, έχοντας κεντρικές προτεραιότητες τις εξής:
-Πρόσβαση στα δημόσια αγαθά: Παιδεία, Υγεία, ρεύμα, νερό, στέγη.
-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
-Κοινωνική ισότητα, ατομικά δικαιώματα και προστασία της ιδιωτικότητας.
-Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλαγή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων Αρχών και της ηγεσίας της ΕΡΤ. Με ενίσχυση των ανεξάρτητων Αρχών.
-Κατάργηση της ανισοτιμίας έναντι των πολιτών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη λειτουργία των εξεταστικών και Προκαταρκτικών Επιτροπών.
-Αποκέντρωση – ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.
«Και ο επιπλέον άξονας, που πάντα ήταν πατριωτική προτεραιότητα της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης: η Ισχυρή ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και θα στηρίξει και την ασφάλεια της χώρας με κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας σε μία Ευρώπη με πολιτική ενοποίηση», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέτοντας ως πρώτη ευκαιρία το «να σταματήσουμε αλλά και να αναδείξουμε το σχέδιο συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών».