• Εταιρικό Προφίλ
  • Έντυπη Έκδοση
  • Συνδρομή
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
Molonoti News
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
► ΗΜΕΡΑ 90.4FM
Molonoti News
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πάτρα
    • Πάτρα – Νέα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Ατζέντα
    • Το σχόλιο της Ημέρας
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Απόψεις
  • After Hours
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Molonoti News
No Result
View All Result

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με τους σταυρούς και την επιστολική ψήφο

Molonoti από Molonoti
13 Μαΐου 2024
σε Ελλάδα
5
0
Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με τους σταυρούς και την επιστολική ψήφο
8
SHARES
126
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Mέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η αποστολή των φακέλων για τους εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες ταχυμεταφορών. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων έφθασε τους 202.556 (153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού).

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος που έβαλε φωτιά στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του

“Για μειωμένο καταλογισμό του δράστη” κατέθεσε ο ψυχίατρος του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα 

“Επιτυχημένη η προσπάθειά του για ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός ευλόγου χρόνου” για το ΣτΕ

Ο κάθε φάκελος θα περιέχει στο εσωτερικό του τα εξής:

  • Πολυσέλιδο έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως καθώς και με τους καταλόγους των υποψήφιων ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων,
  • Ψηφοδέλτιο,
  • Φάκελο ψηφοφορίας μέσα στον οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο,
  • Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, επιστολικής ψήφου και

Τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, ο οποίος θα παραδοθεί στην εταιρία courier για να τον μεταφέρει στον ειδικό χώρο στον οποίο θα γίνει η συλλογή όλων των επιστολικών ψήφων. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο Περιστέρι Αττικής, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ξενάγησε την περασμένη Τετάρτη τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας εκ νέου τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Βήμα – βήμα η διαδικασία επιστολικής ψηφοφορίας

Στην σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιου Μπαλέρμπα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία επιστολικής ψηφοφορίας:

1. Ο εκλογέας συμπληρώνει και υπογράφει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου. Με την υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας δηλώνει ότι:

α) Έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου και δεν πρόκειται να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές, εφόσον ο φάκελος παραληφθεί από την ειδική επιτροπή συλλογής επιστολικής ψήφου.

β) Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου. Η προτίμηση που εκφράστηκε στο ψηφοδέλτιο εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τη δική του επιλογή.

γ) Είναι σε γνώση του ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η πλαστογράφηση της παρούσας υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση των ανωτέρω στοιχείων.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.4 του ν.4255/2014 ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων, δηλ. 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξει να ψηφίσει.
Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί και στο ειδικό τμήμα του ψηφοδελτίου επιλέγει, είτε κυκλώνοντας είτε σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον υποψήφιο ή στους υποψηφίους του συνδυασμού αυτού, στους οποίους επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του.

Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό. Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού. Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.

Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.

Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.

3. Απαγορεύεται η αναγραφή οποιουδήποτε στοιχείου στον φάκελο ψηφοφορίας επί ποινή ακυρότητας του ψηφοδελτίου.

4. Μέσα στον φάκελο επιστροφής, ο εκλογέας τοποθετεί τον σφραγισμένο φάκελο ψηφοφορίας, ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο, την υπεύθυνη δήλωση είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής στον σύνδεσμο https://epistoliki.ypes.gov.gr, είτε έγχαρτα. Σε περίπτωση που ο εκλογέας συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα, πρέπει να τοποθετήσει στον φάκελο επιστροφής, εκτός του σφραγισμένου φακέλου ψηφοφορίας, και
α) την υπογεγραμμένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, και β) φωτοτυπία των δύο (2) όψεων του δελτίου αστυνομικής του ταυτότητας ή της ελληνικής άδειας οδήγησης ή του ελληνικού του διαβατηρίου ή της ταυτότητας των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας. Γίνονται δεκτές κομμένες ταυτότητες, ληγμένα διαβατήρια, καθώς και διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πριν από τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία. Τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο (4) απαιτούνται για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του εκλογέα και την αποτροπή τυχόν κακόβουλης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τρίτο πρόσωπο.

Τονίζεται ότι η έγχαρτη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιο, ενώ το φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας απαιτείται για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του εκλογέα και την αποτροπή τυχόν κακόβουλης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τρίτο πρόσωπο.

5. Ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλεται με μέριμνα του εκλογέα, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στα σχετικά έντυπα. Απαγορεύεται η αποστολή του φακέλου από τρίτο πρόσωπο, εκτός αν υπάρχει ρητή εξουσιοδότηση για τον σκοπό αυτόν από τον εκλογέα, αποκλειστικά σε περίπτωση αδυναμίας του να αποστείλει ο ίδιος τον φάκελο.

Ειδικά για τις αποστολές εκλογικών φακέλων εντός της Επικράτειας:

α) Ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι των ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών εξακριβώνουν την ταυτότητα του εκλογέα ή την ύπαρξη ρητής εξουσιοδότησης πριν από την παραλαβή του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου.

β) Δεν είναι επιτρεπτή η αποστολή του φακέλου μέσω μη συμβεβλημένων με το Υπουργείο Εσωτερικών παρόχων ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών.

6. Οι εκλογείς μεριμνούν για την εμπρόθεσμη αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου. Τονίζεται ότι, τόσο η παραλαβή του φακέλου επιστολικής ψήφου από τον εκλογέα, όσο και η αποστολή του φακέλου επιστροφής επιστολική ψήφου από τον εκλογέα, γίνεται δωρεάν, αφού το κόστος καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

7. Για την υποβοήθηση του εκλογέα, και ιδίως των εκλογέων με αναπηρία, είναι δυνατή η χρήση εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ο εκλογέας επιλέγει τον συνδυασμό που προτιμά και στη συνέχεια τους υποψηφίους στους οποίους θέλει να εκφράσει την προτίμησή του και εκτυπώνει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο μηχανογραφικά με τις επιλογές του.

Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου παραλαμβάνονται από την Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου έως την παραμονή των εκλογών, δηλαδή έως το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17.00.

Tags: Ελλάδα
Share3Tweet2
Molonoti

Molonoti

Προτείνουμε για εσάς:

Καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος που έβαλε φωτιά στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του

18 Ιουλίου 2025
0
126
Καθολική αποχή την Παρασκευή των δικηγόροι Πάτρας για το νέο φορολογικό

76χρονος που καταγγέλθηκε από την 48χρονη σύζυγό του, ότι την απείλησε και την χτύπησε, όταν του ζήτησε να χωρίσουν, ενώ για να την εκδικηθεί έβαλε και φωτιά στο...

ΠερισσότεραDetails

“Για μειωμένο καταλογισμό του δράστη” κατέθεσε ο ψυχίατρος του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα 

18 Ιουλίου 2025
0
125
“Για μειωμένο καταλογισμό του δράστη” κατέθεσε ο ψυχίατρος του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα 

Ο ψυχίατρος θεράπων ιατρός του 39χρονου που κατηγορείται για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, στην κατάθεσή του στο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μίλησε για ενδείξεις μειωμένου καταλογισμού του...

ΠερισσότεραDetails

“Επιτυχημένη η προσπάθειά του για ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός ευλόγου χρόνου” για το ΣτΕ

18 Ιουλίου 2025
0
126
Νέα αναβολή στο ΣτΕ: Ο παράνομος νόμος Σπρίτζη για τον αποκλεισμό φορτηγών από το 70% του οδικού δικτύου θα συζητηθεί στις 22 Μαίου

Το «χρονικό διάστημα 1.1.2024 - 30.6.2025 υπήρξε ιδιαιτέρως επιτυχημένο για στην προσπάθειά του για ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός εύλογου χρόνου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Επικρατείας,...

ΠερισσότεραDetails

Εισαγγελική εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για τροχαίο έξω από το ΠΑΓΝΗ

18 Ιουλίου 2025
0
126
Εισαγγελική εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για τροχαίο έξω από το ΠΑΓΝΗ

Ο τραυματισμός ενός 4χρονου κοριτσιού σε τροχαίο έξω από το ΠΑΓΝΗ, με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του και την νοσηλεία του στην ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, ενεργοποίησαν άμεσα...

ΠερισσότεραDetails

Η απολογία του 35χρονου που δολοφόνησε τον Πολωνό καθηγητή

17 Ιουλίου 2025
0
127
Η απολογία του 35χρονου που δολοφόνησε τον Πολωνό καθηγητή

«Αγόρασα το όπλο από την Ομόνοια, πριν 1,5 μήνα αποφάσισα να τον σκοτώσω» ισχυρίστηκε ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Πολωνού καθηγητή, που υποστήριξε ότι τα έκανε όλα για...

ΠερισσότεραDetails

Ακούστε Live τον Ημέρα 90.4 FM

90.4FM90.4FM
Listen on myTuner radio!

    Σχετικά Άρθρα

    Ερντογάν: Ακύρωσε τις σημερινές του εμφανίσεις μετά την αδιαθεσία σε ζωντανή συνέντευξη

    Ερντογάν: Ακύρωσε τις σημερινές του εμφανίσεις μετά την αδιαθεσία σε ζωντανή συνέντευξη

    26 Απριλίου 2023
    127
    Ανένδοτος ο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Πιστεύω ότι θα την πάρουμε

    Ανένδοτος ο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Πιστεύω ότι θα την πάρουμε, οι 57.000 κάτοικοι θέλουν να είναι μαζί μας

    26 Ιανουαρίου 2025
    127
    Ερντογάν: Θέλουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

    Διαθέσιμος να μεσολαβήσει ο Ερντογάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν

    16 Ιουνίου 2025
    126

    Περισσότερες Κατηγορίες

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία
    Facebook Youtube

    Molonoti.gr

    Ανδρέας Χριστόπουλος

    Εκδότης

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    • After Hours
    • Lifestyle
    • Top-News
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Ατζέντα
    • Ελλάδα
    • Επιστήμη
    • Κόσμος
    • Νοτιοδυτική Ελλάδα
    • Οικονομία
    • Πάτρα
    • Πάτρα – Πολιτισμός
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Υγεία
    • Χωρίς Κατηγορία

    Επικοινωνία

      • Διαφήμιση – Πληροφορίες:
      • Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα, GR.
      • Τηλ.: (+30) 69399 17 333
    • Email: [email protected]
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Έντυπη Έκδοση
    • Επικοινωνία

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • Αρχική
    • Πολιτική
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πάτρα
      • Πάτρα – Νέα
      • Πάτρα – Πολιτισμός
      • Ατζέντα
      • Το σχόλιο της Ημέρας
    • Πολιτισμός
    • Επιστήμη
      • Υγεία
      • Τεχνολογία
    • Απόψεις
    • After Hours
      • Lifestyle

    © 2024 Molonoti.gr - Για να ξέρεις τι κρύβεται πίσω από κάθε είδηση!

    Το molonoti.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας σε αυτό το website συμφωνείται στη χρήση τους. Δείτε περισσότερα στη Πολιτική Απορρήτου.