Σε ρυθμούς καύσωνα ζει ήδη η χώρα, με «πολύ θερμές αέριες μάζες» να παραμένουν επί ημέρες δημιουργώντας κλίμα δυσφορίας και «το θερμοκρασιακό “ταβάνι” αυτής της ισχυρής θερμής εισβολής υπολογίζεται στους 41° με 43° βαθμούς Κελσίου» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Όπως περιγράφει στην ανάρτηση του «σε τροχιά ανόδου θα βρεθεί από σήμερα και για πέντε περίπου ημέρες ο υδράργυρος μιας και όπως έχουμε τονίσει και στις τελευταίες μας αναλύσεις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ξεχύνονται προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου με αποτέλεσμα να απασχολήσουν και τη χώρα μας.
Το θερμοκρασιακό “ταβάνι” αυτής της ισχυρής θερμής εισβολής υπολογίζεται στους 41° με 43° βαθμούς Κελσίου σε κλειστές περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας.
Το μελτέμι και οι θαλάσσιες αύρες θα δηλώσουν το παρών
Αυτό το κύμα καύσωνα που θα έχει ένταση αλλά και διάρκεια, θα συνοδεύεται από μελτέμια που μέσα στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ ξηράς και θάλασσας θα οδηγήσει σε ανάπτυξη θαλάσσιας αύρας για θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.
Η θαλάσσια αύρα δροσίζει αλλά καθώς υποχωρεί τη νύχτα και σε συνδυασμό με τα ποσά υγρασίας που μεταφέρει αυξάνει τη δυσφορία.
Τα μελτέμια προσπαθούν και αυτά να δροσίσουν, αυξάνουν όμως σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς μιας και κάνουν πιο ξηρή την ατμόσφαιρα.
Τα μέγιστα και των δύο παραπάνω παρατηρούνται κοντά στο απόγευμα, τα δε ελάχιστα μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί.
Υψηλές θερμοκρασίες και τη νύχτα
Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες και με έμφαση τις μεγάλες πόλεις όπου ο υδράργυρος δεν θα πέφτει εύκολα κάτω από τους 30° με 32° βαθμούς. Στην ύπαιθρο τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.
Ο καύσωνας αυτός χαρακτηρίζεται σαν ένας συνηθισμένος καύσωνας για την περιοχή μας και σαφώς για την εποχή που αυτός εμφανίζεται».